Cele mai simple solutii pentru detoxifierea si refacerea creierului

1
De Cristina Tudor
7 oct. 2020

Cum ii poti da un restart creierului?

Cu ajutorul unui somn bun, cu exercitii fizice si mentale si cu ajutorul alimentelor care stimuleaza functia cognitiva. Rezultatele pe care le vei obtine dupa un program de detoxifiere cerebrala nu vor intazia sa apara.

La ce sa te astepti:

-iti vei creste capacitatea de concentrare
-iti vei imbunatati memoria
-iti vei stimula functia cognitiva

Desi, anumite schimbari ale stilului de viata pot avea, cu siguranta, un impact pozitiv asupra sanatatii, nu exista studii suficiente care sa arate importanta majora a detoxifierii. Asta pentru ca organismul uman are deja procese care elimina toxinele. Iar, cand vine vorba de creier, exista un intreg sistem dedicat detoxifierii. Ce puteti face, totusi, e sa sprijiniti acest sistem natural al organismului de detoxifiere.

Cum va puteti detoxifia creierul. Sistemul glifatic

O cercetare publicata in 2015 a scos la iveala ca si creierul are un sistem limfatic propriu, numit sistem glicatic al carui rol e sa elimine redizurile din creier si din sistemul nervos. Sistemul glifatic e, popular spus, cosul de gunoi al creierului.

Sistemul glifatic isi desfasoara majoritatea activitatii in timpul somnului, adica atunci cand celelalte procese corporale sunt mai putin active, permitand activitatii glifatice sa aiba prioritate.

Testele pe animale arata ca, in timpul somnului, spatiul dintre celulele creierului se mareste, asa ca poate fi eliminata o cantitate mare de reziduri, din creier.

Iata cum functioneaza tot acest proces de detoxifiere a creierului:

In primul rand, canalele sistemului glifatic se umplu cu lichid cefalorahidian. Acest lichid colecteaza „gunoiul” precum proteinele, toxinele si alte produse reziduale, pe masura ce curge de-a lungul retelei.

Dupa ce sunt colectate, deseurile ajung in zone ale corpului de unde pot fi eliminate, asa cum se intampla si cu alte reziduri.

Un produs important eliminat din creier, impreuna cu produsele reziduale, este proteina β-amiloid (beta-amiloid), despre care expertii spun ca joaca un rol in dezvoltarea bolii Alzheimer.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.