Cercetatorii de la Harvard au descoperit metoda simpla prin care oricine isi poate reintineri creierul

1
De Cristina Tudor
27 mart. 2020

Oricine isi poate reintineri creierul prin meditatie.

De-a lungul timpului au aparut numeroase studii care confirma beneficiile meditatiei asupra creierului. Ultimul vine chiar de la Universitatea Harvard, acolo unde cercetatorii au descoperit ca meditatia reconstruieste materia cenusie in doar 8 saptamani.

Desi meditatia este asociata cu senzatia de liniste si relaxare fizica, multi din cei care practica recunosc beneficiile cognitive si psihologice care persista de-a lungul intregii zile.

Studiul demonstreaza ca schimbarile din structura creierului ce au loc in timpul meditatiei ar putea sta la baza starii de bine pe care oamenii o experimenteaza dupa meditatie.

In cadrul studiului au fost urmariti 16 participanti cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (IMR) cu doua saptamani inainte de a participa la experiment, dar si dupa terminarea acestuia. Acestia au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultand inregistrari cu meditatie ghidata sau si-au observat senzatiile, emotiile si gandurile fara sa le judece.

In urma analizelor care s-au concetrat pe zonele unde fusese inregistrata activitate crescuta in timpul meditatiei in alte studii asemanatoare, s-a observat cresterea densitatii materiei gri in hipocampus, partea creierului responsabila de procesul de invatare si memorie, dar si in structurile asociate cu vigilenta, compasiunea si introspectia.

Alte studii care demonstreaza beneficiile meditatiei asupra creierului:

• Studiul realizat de UCLA arata ca persoanele care practica meditatie pe termen lung au celule nervoase mult mai active si neimbatranite. Studiile arata ca persoanele care fac meditatie de peste 20 de ani au mai multa materie gri in creier in comparatie cu non practicantii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.