Aceasta bautura simpla iti prelungeste viata, spun oamenii de stiinta

1
De Daniela Mitran
7 feb. 2020

Nu mai este un secret faptul ca bautura calda pe care o consumam cu precadere in sezonul rece are foarte multe beneficii asupra sanatatii.

Consumul de ceai este o traditie in unele tari, insa bautura obtinuta din diferite plante nu ajuta doar la relaxare si la crearea unei stari de bine. Pe langa numeroasele beneficii pe care le are consumul de ceai, specialistii au ajuns la concluzia ca acesta are legatura si cu longevitatea. Oamenii care consuma suficient ceai sunt mai sanatosi si traiesc mai mult.

Ce beneficii are consumul de ceai

Un studiu publicat recent in Jurnalul European de Preventie a Bolilor Cardiovasculare arata ca persoanele care consuma ceai de cel putin trei ori pe saptamana au o viata mai sanatoasa si traiesc mai mult. Cu alte cuvinte, consumul de ceai este asociat cu longevitatea.

O bautura calda pe baza de plante este mereu o incantare. Si sunt convinsa ca nu doar eu gasesc scuza perfecta pentru a-mi prepara ceaiul preferat! šŸ™‚ Insa mai mult ca sigur te intrebi si tu cum au ajuns cercetatorii la aceasta frecventa de a-l consuma: cel putin trei cani pe saptamana.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii de la Academia Chineza de Stiinte Medicale au efectuat un studiu la care au participat 101,000 persoane. Grupul de studiu a fost compus din persoane care consuma cu regularitate ceai (de trei ori pe saptamana sau mai mult) si persoane care nu consuma cu regularitate ceai (mai putin de trei ori pe saptamana). Cercetatorii au monitorizat evolutia acestor persoane timp de aproximativ sapte ani.

Persoanele care consuma ceai cu regularitate traiesc mai mult

La finalul studiului, cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma cu regularitate ceai au o stare mai buna de sanatate. Si sunt vizibil intr-o forma fizica si mentala mai buna. De exemplu, o persoana in varsta de 50 de ani care consuma ceai cu regularitate are sanse mai mici sa sufere de boli cardiovasculare. Mai mult decat atat, va avea o durata de viata cu cativa ani mai mare decat o persoana care nu consuma aceasta bautura.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cei care consuma ceai de cel putin trei ori pe saptamana prezinta cu 39% mai putine riscuri sa dezvolte boli de inima. Si rata deceselor cauzate de bolile de inima este cu 59% mai mica in cazul acestora. Nu in ultimul rand, aceste persoane au un risc de deces cu 29% mai mic.

Ce sortimente de ceai sunt cele mai bune?

Poate ca acum te intrebi ce sortimente de ceai sunt cele mai sanatoase. Si cu siguranta te gandesti ca ceaiul verde se numara printre ele!

Studiile au demonstrat ca cele mai multe beneficii asupra sanatatii le are… ceaiul verde. Acest sortiment este bogat in antioxidanti si este consumat cel mai mult in Asia. Aproape 49% din populatie prefera consumul de ceai verde. Acesta este asociat si cu un risc scazut de a dezvolta boli de inima sau alte afectiuni. In ceea ce priveste ceaiul negru, si acesta este o alegere sanatoasa, insa nu are la fel de multe beneficii precum ceaiul verde.

Eu deja mi-am preparat o cana de ceai verde si il savurez in tihna. Poti sa-ti creezi un obicei din a consuma de cateva ori pe saptamana acest sortiment, mai ales ca este si usor energizant. Te vei bucura de toate beneficiile sale si vei trai mai mult.

Foto: Getty Images.