Cortizolul scazut nu este neaparat un semn ca esti relaxata: Iata care sunt simptomele si efectele negative!

1
De Irina Constantin
8 oct. 2021

Toata lumea stie deja: cortizolul este „hormonul stresului”. Dar ce se intampla atunci cand nivelul sau este foarte mic?

Ai fi tentata sa crezi ca nivelul de cortizol scazut e un semn de sanatate si de relaxare, nu-i asa? Se pare ca nu este intotdeauna cazul. Cortizolul, la fel ca orice alt element din sange, trebuie sa se afle in niste parametri stabiliti. Orice este peste sau sub acei parametri poate indica un dezechilibru.

„Cortizolul este unul dintre hormonii sexuali, asa ca acesta este esential pentru sanatate”, explica medicul Sara Gottfried pentru Well and Good. El este eliberat in organism atunci cand corpul se afla intr-o situatie de tip fight or flight; face parte din raspunsul imunitar normal si poate chiar contribui la reducerea inflamatiei.

Asadar, nivelul de cortizol nu trebuie sa fie nici prea ridicat (acest lucru aratand un nivel de stres foarte crescut), dar nici prea scazut.

Ce se intampla atunci cand nivelul de cortizol este prea mic?

Desi singurul mod in care poti verifica situatia nivelului tau de cortizol este prin teste specializate de laborator, simptomele de mai jos iti pot oferi cateva indicii ca este cazul sa mergi la medic si, pe langa analizele de rutina, sa ceri si un test de cortizol.

1. Ai foarte putina energie

Nivelul ridicat de cortizol iti ofera o stare de oboseala, dar totodata de corp in alerta, care nu se poate opri din facut lucruri. Pe de alta parte, extenuarea si lipsa completa a energiei poate indica un nivel de cortizol prea mic. Asadar, daca te simti obosita toata ziua sau ai momente specifice din zi in care simti ca nu mai poti face nimic, ar fi bine sa iti faci analizele.

2. Ai o pofta permanenta de ceva dulce/sarat

Poftele de mancare nesanatoasa pot avea foarte multe cauze. Printre ele se numara si nivelul prea mic de cortizol din sange. Explicatia este simpla: cand cortizolul este prea putin, nivelul de zahar din sange scade si el. Prin urmare, poti resimti pofte puternice de dulce sau sarat.

3. Ametesti atunci cand te ridici brusc

Tuturor ni se intampla, din cand in cand, sa ametim atunci cand ne ridicam brusc de pe scaun sau dintr-o pozitie joasa. Cu toate acestea, ametelile, durerile de cap si senzatia de lesin pot fi semne ale unui nivel scazut de cortizol. Motivul este acelasi: nivelul brusc scazut al zaharului din sange.

4. Ai un libido scazut

Cand nivelul general de energie este foarte jos, nu este de mirare ca si libidoul se afla la pamant (sau chiar sub nivelul marii). Daca simti ca nu esti niciodata in starea potrivita pentru sex, una dintre cauze ar putea fi un nivel scazut de cortizol – mai ales daca lipsa chefului este insotita de o lipsa generala de chef pentru orice altceva!

5. Iti simti muschii slabiti

Ai incercat sa faci un antrenament pe care, de regula, il finalizai fara probleme. Ai inceput cu incalzirea si, surpriza, deja muschii tai se simt extenuati, ca dupa o ora intreaga de sport. Acesta este un semn ca sangele circula mai incet prin sange (da, cortizolul scazut este de vina si de aceasta data!).

Daca te identifici cu oricare dintre cele 5 simptome de mai sus sau chiar cu toate, nu ar strica sa faci o vizita medicului si sa iti verifici nivelurile hormonale.

Foto: Pexels.com