Cum iti afecteaza inaltimea starea de sanatate?

1
De Cristina Tudor
23 oct. 2019

Indiferent daca esti foarte inalta sau miniona inaltimea nu este doar sursa diferitelor glume sau porecle, ci poate avea un impact semnificativ asupra starii tale de sanatate.

Afla care este legatura dintre cei doi factori.

Felul in care te simti depinde si de cat de inalta esti. Acest criteriu nu este luat in calcul de medici la nivel estetic, ci este vorba despre riscuri diferite pe care le semnaleaza inaltimea ta. Exista afectiuni la care poti fi predispusa fara sa banuiesti si este bine sa iei masuri de preventie pentru a avea mereu energie si un tonus excelent. Nu te gandi ca persoanele inalte sunt scutite de riscuri, ci specialistii accentueaza ca fiecare tip de inaltime este legat de anumite probleme de sanatate specifice.

Iata la ce afectiuni poti fi expusa in functie de inaltimea ta:

1. Inalta: risc redus de afectiuni cardiovasculare

Una dintre cele mai clare asocieri dintre inaltime si sanatate este riscul redus de boli cardiace pentru persoanele inalte. Potrivit studiilor de specialitate realizate asupra a peste 3 milioane de voluntari persoanele scunde au un risc de afectiuni cardiovasculare cu 50% mai ridicat fata de cele inalte. Astfel, femeile care au cel putin 1,75m prezinta un risc cu 28% mai redus, comparativ cu cele care au 1,60m. La fiecare 75cm in plus la inaltime riscurile pentru inima scad cu 14%.

2. Miniona: risc redus de formare a cheagurilor de sange

Daca ai o inaltime sub 1,60m ai un risc de cheaguri de sange de 3 ori mai redus decat prietenele tale mai inalte, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Norvegia. Explicatia consta in faptul ca sangele trebuie pompat pe o distanta mai mare pentru persoanele inalte, ceea ce face ca fluxul sa nu fie mereu constant si sa creasca riscul de accident vascular cerebral. Din fericire un alt indicator decisiv legat de formarea cheagurilor de sange este obezitatea, asa ca daca esti inalta este indicat sa iei masuri pentru a reveni la o greutate normala, care iti va scadea semnificativ riscurile.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Shutterstock.com.