Cum iti pot afecta inima suplimentele alimentare cu calciu

1
De Cristina Tudor
26 sept. 2020

Principalii factori responsabili de infarct sunt fara indoiala alimentatia, lipsa miscarii si fumatul.

Cardiologii atentioneaza insa ca exista si cauze mai putin obisnuite precum: relatiile afective tensionate, problemele gingiilor sau depresia, cu un impact semnificativ asupra sanatatii cordului.

1. Calciul si inima

Calciul si inima. Un studiu recent al revistei ,,Heart”, facut pe 23.000 de persoane, a demonstrat ca cei care apeleaza la suplimente de calciu sunt mai expusi riscului de a face un atac de cord.

Alaturi de colesterol, calciul este implicat in intarirea si ingustarea vaselor de sange, adica in aparitia aterosclerozei. Din motive care raman neclare, atunci cand nivelul de calciu creste brusc, acest mineral pare sa ajunga in depozitele de pe peretii arterelor, proces care contribuie la aparitia infarctului miocardic. ,,Trebuie avut in vedere ca suplimentele de calciu autoadministrate (fara recomandarea unui medic) si fara coadministrare de vitamina D pot creste riscul de afectiuni cardiovasculare si de infarct miocardic”, ne-a explicat medicul cardiolog Luminita Iliuta.

2. Infectiile respiratorii

Daca sunteti diagnosticat cu gripa sau alte infectii ale tractului respirator, aveti un risc de cinci ori mai mare de a face un atac de cord. Motivul: infectiile pot determina o reactie inflamatorie care poate declansa infarctul sau un accident vascular cerebral. “In timpul si la 10 zile de la o infectie respiratorie acuta, exista un risc considerabil de a dezvolta un infarct miocardic, din cauza sindromului inflamator, al febrei si al deshidratarii, factori care pot favoriza aparitia cheagurilor de sange” a adaugat cardiologul Luminita Iliuta.

3. Bolile de rinichi

Si problemele de la nivelul rinichilor pot mari riscul unui atac de cord, conform unui studiu al cercetatorilor din Rotterdam.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.