Cum ne pregatim organismul pentru sezonul rece. Nutritionist: „Imunitatea se creste cu aceste alimente, nu cu pastile”

1
De Cristina Tudor
11 sept. 2019

Indiferent de sezon, suntem nevoiti sa facem fata diferentelor mari de temperatura intre zi si noapte si intre anotimpuri.

Vremea a uitat sa ne mai lase timp sa ne obisnuim si experimentam numai doua stari, prea cald si prea rece. „Aceasta trecere brusca de la cald la rece ne influenteaza sanatatea, corpul uman neavand timp sa se adapteze. Si pentru ca ne petrecem cea mai mare parte a vietii in Mall si mai putin in natura, capacitatea noastra de adaptare este si mai redusa”, explica dr. Florin Balanica, expert in nutritie. In realitate, aceasta perioada este una de tranzitie intre vara si toamna, iar o buna parte a romanilor sunt preocupati de cum sa-si creasca imunitatea in aceasta prioada.

”Imunitatea ne preocupa pe toti cei care am auzit de ea. Si cum facem, ne grabim la farmacii dupa ce am vorbit cu vecina de la 2 sau coafeza de la salon, care ne-au recomandat niste suplimente minune. Ca doar n-o sa luam suplimente cu cap si daca avem nevoie. Nu luam nimic pentru ca am auzit ca si altii iau! In cel mai rau caz, intrebam un medic, iar daca acesta a auzit de ele si este deschis catre a recomanda, am avut noroc”, a adaugat dr. Florin Balanica.

Consuma alimente de sezon

Asta e o boala grea a romanilor. Luatul pastilelor dupa ureche. Care e, de fapt, atitudinea corecta pe care ar trebui s-o avem?

Indiferent de sezon, trebuie sa ne preocupe sanatatea noastra si preventia. Si nu, preventia nu este chestia aia de care vorbeste toata lumea dar nimeni nu face nimic. Preventia este perspectiva fiecaruia asupra vietii, adica: cum mananc, cum si cat ma misc, cum fac managementul stresului si al posturii. Asta ii invat pe pacientii mei. Dar sa revenim la imunitate. Recomand pacientilor mei sa consume alimentele potrivite si adaptate sezonului. Bunicii nostri stiau asta, fara sa aiba cunostinte profunde de nutritie, ci doar bunul simt al omului simplu.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.