Cum pastrezi vitaminele din fructe si legume in sezonul rece?

1
De Monica Radulescu
11 sept. 2018

Farfuria noastra zilnica ar trebui sa fie pe trei sferturi plina cu alimente de origine vegetala: legume, fructe si cereale.

Daca primavara si vara putem consuma fructele si legumele proaspete, nu acelasi lucru se intampla in sezonul rece. De aceea, este bine sa le conservam inca de pe acum, cat inca le mai gasim in piata. Asa ca am intrebat-o pe  Eugenia Dobrescu, consultant in nutritie si fondator www.diversificare.ro, cum sa ne bucuram si iarna de proprietatile acestora.

Cum conservam legumele

“Legumele sunt cel mai adesea puse in conserve-recipiente inchise etans, care ulterior sunt pasteurizate prin fierbere lenta timp de 30-60 de minute. Asa putem sa pastram peste iarna mazare, fasole pastai, vinete, rosii, ardei, gogosari, dovlecei, conopida, varza si orice alte legume preferam”, este primul sfat al Eugeniei.

Legumele pot fi congelate si crude, daca sunt spalate si uscate apoi de apa cat mai bine. Daca vrei sa pui la murat legume, trebuie sa ai grija la cantitatea de sare pe care o folosesti. Poti lasa alimentele murate in apa cateva ore inainte de consum ca sa mai scada cantitatea de sare din ele.

Cum conservam fructele

Fructele se conserva, de obicei, sub forma de compot, nectar, gem sau dulceata. Atentie! Fructele nu au nevoie de un surplus de zahar ca sa reziste mai mult timp atunci cand sunt conservate. ”Fructele in sine sunt bogate in zaharuri naturale: fructoza, sucroza, glucoza, iar prin fierbere acestea se concentreaza. Adaosul de zahar le face doar extem de dulci si greu de digerat, nicidecum <<rezistente peste iarna>>”, mai spune consultantul in nutritie.

Mai poti pastra fructele pe timpul iernii si daca le deshidratezi. Pentru asta ai nevoie de un aparat special. De asemenea, fructele pot fi si congelate, dar isi vor pierde textura dupa decongelare din cauza continutului ridicat de apa.

Cum se sterilizeaza corect conservele

Eugenia mi-a dezvaluit si care sunt secretele unor conserve care rezista toata iarna. Sterilizarea este mai eficienta daca expui borcanele la o sursa de caldura inainte de a le umple cu legume si fructe, dar si dupa ce le-ai pus in borcane si ai inchis foarte bine capacul.

Nu uita ca orice proces termic, cald sau rece, la care sunt supuse produsele de origine vegetala le va schimba culoarea, structura, textura si compozitia substantelor nutritive. Pe de alta parte, un consum generos de fructe, legume si cereale pe tot parcursul anului te ajuta sa fii mai sanatos si sa te bucuri din plin de viata.

Foto: Shutterstock.com