Cum sa tratezi pielea arsa de soare care se decojeste, potrivit unui medic dermatolog

1
De Denisa Toma
16 iun. 2021

Dupa un an petrecut mai mult in casa din cauza pandemiei si una dintre cele mai racoroase primaveri din 2012 si pana in prezent, cei mai multi dintre noi avem tendinta de a sta prea mult la soare, odata ce a venit vara.

Daca si tu ai facut asta si ai uitat sa aplici crema de protectie solara, probabil te confrunti deja cu arsuri solare. Pielea inrosita care se decojeste, senzatia de arsura si mancarimea sunt cateva dintre simptomele neplacute ale arsurilor solare.

Dar ce poti face daca pielea ta a fost arsa de soare si se decojeste? Cum sa o ingrijesti corect? Medicul dermatolog Ross Perry a dezvaluit pentru Glamour UK care sunt cele mai eficiente tratamente pentru pielea arsa de soare care se decojeste.

Protejeaza-ti pielea de expunerea suplimentara la razele UV

„Daca pielea se decojeste, este un semn clar ca a fost afectata de expunerea excesiva la soare. Decojirea inseamna ca pielea elimina stratul exterior, lasand la suprafata noi straturi de piele. In aceasta etapa este foarte important sa protejezi pielea noua de expunerea suplimentara la soare si sa stai cat mai mult la umbra. Daca trebuie sa iesi afara, acopera cat mai bine corpul cu haine, precum camasi cu maneca lunga, pantaloni lejeri, palarie si ochelari de soare. Asigura-te ca zonele de piele expuse sunt protejate cu crema de protectie solara cu SPF 50”, recomanda medicul dermatolog.

Hidrateaza-ti pielea si corpul

„In timp ce pielea se descuameaza, poti sa reduci senzatiile neplacute de mancarime sau usturime pastrand pielea bine hidratata. Gelul de Aloe vera este calmant, dar si hidratant si poate reduce usturimea provocata de arsura solara. Bea multa apa pentru a te asigura ca organismul este hidratat din interior. Iti ajuta pielea pentru ca hidratarea adecvata a corpului este secretul pentru recuperarea rapida si pentru mecanismul natural de vindecare”, adauga medicul.

5 lucruri care se intampla cand mananci mai multe legume pentru o saptamana

Nu decoji pielea moarta

„Nu ceda tentatiei de a decoji pielea, oricat de urat arata. Va cadea treptat, in ritmul sau. Daca se descuameaza puternic, poti sa o exfoliezi delicat cu un prosop uscat pentru a indeparta excesul de piele moarta. Dar in aceasta etapa nu este cazul sa apelezi la tratamente agresive. Pielea ta are nevoie de ingrijire delicata in timp ce se reface. Evita alcoolul in aceasta perioada de vindecare”, spune specialistul.

Mentine o temperatura scazuta la nivelul pielii

„Poti sa aplici comprese reci pentru a calma pielea inrosita si arsa. Inmoaie un prosop de fata in apa rece, aplica pe pielea arsa si lasa sa actioneze timp de 10 minute pentru a scadea temperatura pielii. Ai putea sa incerci uleiul de cocos in locul gelului de Aloe vera. Este foarte hidratant si versatil”, recomanda Dr. Perry.

Incearca bai cu efect calmant

„In loc sa iti faci dus, alege sa faci o baie in cada. Poti sa adaugi in apa tarate de ovaz, cateva picaturi de ulei de lavanda sau bicarbonat de sodiu. Evita produsele intens parfumate. Incearca si castravetele racit – poti aplica felii direct pe piele sau sa faci o pasta din castravete”, spune dermatologul.

Cum anulezi efectele statului la birou timp de ore intregi: Cata miscare este, de fapt, suficienta?

Verifica alunitele

„Dupa ce descuamarea pielii s-a incheiat, este important sa iti monitorizezi alunitele. Pielea ta a fost afectata de expunerea excesiva la soare, iar acest lucru este asociat cu un risc mai mare de cancer de piele. Trebuie sa te asiguri ca nu te vei mai confrunta cu arsuri solare din nou si sa urmaresti cu atentie orice pata sau alunita. Acestea pot sa apara si la zeci de ani dupa un episod de arsura solara. Daca ti se pare ca ai o alunita ‘ciudata’, mergi la medicul dermatolog pentru un consult”, recomanda medicul.

Foto: Instagram/@triangl