Cum stii daca cineva apropiat sufera de tulburarea bipolara

1
De Alice Moisescu
11 oct. 2018

Sanatatatea mentala ar trebui sa fie o prioritate zi de zi. Insa uneori ne e foarte greu sa distingem intre un comportament ciudat si un comportament care devine simptom al unei boli serioase.

Tulburarea bipolara este o boala psihica ce se caracterizeaza prin schimbari extreme de dispozitie si prin fluctuatii ale nivelului de energie.

Acest sindrom mai este cunoscut si ca boala maniaco-depresiva. Iata cateva semne care pot ridica suspiciunea sindromului bipolar:

1. Buna dispozitie si entuziasmul iesit din comun.

Sindromul bipolar este caracterizat de episoade de manie si depresie, dar si de extaz nefondat, de stari euforice si de nivel crescut de energie.

2. Incapacitatea de a indeplini sarcini usoare

Multe planuri incepute si neterminate te pot duce cu gandul la acest sindrom. Persoanele care sufera de sindromul bipolar pot fi extrem de productive atunci cand se afla in aceasta etapa hipomaniacala, dar si invers, deopotriva: se pot apuca de numeroase proiecte, fara a finaliza niciunul.

3. Depresia

Persoanele ce prezinta acest simptom au un nivel scazut de energie, le lipseste apetitul si au probleme cu somnul.

4. Irascibilitatea

Unele persoane care au aceasta afectiune sufera de asa-zisa „manie mixta”, experimentand simptome de manie si depresie in acelasi timp. De obicei, iritabilitatea excesiva atrage atentia atunci cand afecteaza relatiile cu cei apropiati sau cand cel afectat recunoaste ca nu se poate controla.

5. Rapitatea in vorbire

Unii oameni sunt „vorbareti” din fire, dar poti observa cand cineva vorbeste repede din cauza unei presiuni. Acestia din urma pot trece de la un subiect la altul cu usurinta si nu ii permit interlocutorului sa intervina, vorbind peste acesta.

6. Probleme la locul de munca

Cei care sufera de aceasta afectiune psihica au deseori probleme la locul de munca pentru ca multe dintre simptome ii impiedica sa isi faca treaba. Fie au insomnii, fie nu se pot concentra, fie sunt intr-o permanenta stare de iritare.

7. Consumul de alcool sau droguri

Aproximativ 50% dintre persoanele cu acest sindrom au probleme cu alcoolul sau cu substantele halucinogene.

Cei mai multi dintre ei consuma alcool. Uneori o fac pentru a se incetini pe ei insisi, alteori pentru a-si imbunatati dispozitia.

Foto: Shutterstock.com