Sinéad O’Connor a murit la varsta de 56 de ani. Viata tragica a unei artiste talentate

1
De Georgiana Dorobantu
27 iul. 2023

Cantareata irlandeza Sinéad O’Connor a incetat din viata la varsta de 56 de ani. Artista a fost gasita fara suflare in apartamentul sau din Londra.

Familia ei a facut o declaratie scurta miercuri, in care a anuntat decesul artistei.

„Cu profunda tristete anuntam trecerea in nefiinta a iubitei noastre Sinead. Familia si prietenii sunt devastati si au cerut ca intimitatea lor sa fie respectata in aceasta perioada dificila”, se arata in declaratia citata de The Guardian.

Moartea cantaretei vine la 18 luni dupa ce fiul sau, Shane, a murit dupa ce a iesit din spital, unde se afla dupa ce a incercat sa se sinucida. O’Connor mai avea alti trei copii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VOGUE Germany (@voguegermany)

Ultimul mesaj pe Twitter al cantaretei, postat cu doar cateva zile inaintea mortii sale, era despre cat de mult ii este dor de fiul ei, Shane O’Connor, care a murit ianuarie 2022, si ca se simte „pierduta” fara el.

Politia din Londra a anuntat, joi, ca moartea cantaretei nu este considerata suspecta, relateaza BBC. Artista a fost gasita in stare de inconstienta in casa ei din Londra si a fost declarata decedata la fata locului, precizeaza autoritatile.

Sinead Marie Bernadette O’Connor s-a nascut in Dublin, in data de 8 decembrie 1966, intr-o familie cu probleme. Ea a declarat in nenumarate randuri ca a avut o copilarie foarte dificila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lido Pimienta (@lidopimienta)

Unul dintre cei cinci copii ai familiei, Sinead a dezvaluit ca a fost supusa abuzului fizic de catre mama sa, care a murit intr-un accident de masina in anul 1985. La varsta de 15 ani, artista a fost plasata intr-un centru de reeducare pentru furt din magazine.

In aceasta perioada ea si-a descoperit talentul muzical, iar doi ani mai tarziu, in 1987, si-a lansat primul album, The Lion And The Cobra, care s-a bucurat de un succes rasunator.

Inregistrarea piesei „Nothing Compares 2 U”, semnate de Prince, i-a adus multiple nonimalizari la Premiile Grammy, in anul 1991, si a fost numita artistul anului de revista Rolling Stone.

De-a lungul carierei a inregistrat zece albume solo, a scris piese pentru filme si a colaborat cu numerosi artisti, insa iesirile sale publice controversate i-au afectat mult imaginea si cariera.

In 1991, O’Connor a spus ca refuza sa urce pe scena, la un concert din New Jersey, daca aude imnul Statelor Unite.

Cantareata, care a vorbit des despre abuzurile sexuale asupra copiilor din cadrul Bisericii Catolice, a atras atentia intregii lumi doi ani mai tarziu, atunci cand a rupt o fotografie a Papei Ioan Paul al II-le in timpul emisiunii Saturday Night Live, transmisa in direct.

Mai tarziu, cantareata a fost numita preoteasa de un grup catolic independent si a anuntat ca isi doreste sa fie cunoscuta ca Maica Bernadette Mary.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blokur.com (@blokurhq)

O’Connor a provocat ingrijorare in randul fanilor sai in anul 2017, cand a postat un video pe Facebook in care plangea si spunea ca se gandeste la sinucidere din cauza problemelor sale de sanatate mintala.

Desi a fost casatorita de patru ori, in anul 2000 ea a declarat intr-un interviu pentru Us Magazine ca este lesbiana, iar intr-un interviu ulterior a spus ca este bisexuala.

Artista a vorbit deschis despre problemele sale de sanatate mintala. Intr-o aparitie in emisiunea gazduita de Oprah Winfrey, Sinead a dezvaluit ca a fost diagnosticata cu tulburare bipolara si ca s-a confruntat adesea cu ganduri legate de sinucidere.

Ea a adaugat la acea vreme ca medicatia a ajutat-o sa se simta mai echilibrata, dar a spus ca este „un proces in desfasurare”.

In anul 2012 artista a anulat un turneu planificat, spunand ca medicul ei i-a recomandat sa se odihneasca dupa ce a suferit „o cadere nervoasa severa”. Trei ani mai tarziu, cantareata a publicat un mesaj pe Facebook in care spunea ca a luat o supradoza, intr-o camera de hotel din Irlanda. O luna mai tarziu, a dezvaluit ca a fost internata fortat intr-un spital pentru afectiuni psihice.

Sinead a fost data disparuta in Statele Unite, in mai 2016, atunci cand a plecat sa se plimbe cu bicicleta dimineata devreme si nu s-a mai intors, dupa ce postase pe Facebook o serie de mesaje tulburatoare despre familia sa.

In octombrie 2018 artista a anuntat ca s-a convertit la islamism si ca si-a schimbat numele in Shuhada’ Sadaqat.

Dupa inmormantarea fiului sau, din urma cu doi ani, Sinead a publicat o serie de postari pe Twitter in care spunea ca a decis „sa-si urmeze fiul”, dar mai tarziu si-a cerut scuze si a dezvaluit ca a fost internata in spital pentru tratarea tulburarilor psihice de care suferea.

Foto: Facebook/Sinead O’Connor