Cum te mentii supla fara sa renunti la carbohidrati

1
De Ioana Marosan
7 dec. 2018

Desi avem nevoie de carbohidrati pentru energie, nu alegem intotdeauna corect sursele benefice pentru organism. Fa-ti o lista cu carbohidratii pe care e bine sa-i eviti!

Carbohidrati! Acest cuvant poate speria orice persoana care isi doreste sa slabeasca. Carbohidratii sunt esentiali in alimentatie, ei constituind principala sursa de energie a organismului.

Dar pentru a fi sigura ca alegi carbohidratii sanatosi si cantitatea necesara pentru un regim alimentar echilibrat, te invitam sa citesti mai jos despre cele mai frecvente greseli pe care le poti face in legatura cu carbohidratii si cum le poti evita.

1. Consumi prea putini carbohidrati.

O dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine conduce la cresterea in greutate pe termen lung. Studiile realizate de o echipa de cercetatori spanioli au indicat faptul ca persoanele care au o dieta bogata in proteine au un risc cu 90% mai mare sa-si sporeasca greutatea corporala cu pana la 10% fata de persoanele care consuma carne in mod moderat.

2. Mananci carbohidrati rafinati.

Produsele de panificatie din faina alba sunt cele care au dat acest prost renume carbohidratilor. Sunt carbohidrati simpli si rafinati care ard repede si provoaca o cresterea rapida a nivelului zaharurilor din sange si nu potolesc foamea. Alege carbohidratii complecsi, care au un ritm de ardere mai redus, cum sunt cei proveniti din cerealele integrale, legumele din familia cruciferelor si fructele.

3. Iti este frica sa consumi grasimi.

Ca sa slabesti corect trebuie sa consumi si grasimi. Grasimile bune, acizii grasi Omega-3 si acizii oleici, iti satisfac foamea si accelereaza metabolismul. Dar daca renunti la grasime, vei sfarsi prin a o inlocui cu carbohidrati rafinati, iar acestia nu ofera aceeasi senzatie de satietate.

4. Nu mananci carbohidrati inainte de a face sport.

Nu uita ca energia organismului are la baza carbohidratii. Este important sa ai suficiente rezerve de energie inainte de un antrenament. Un aport insuficient de carbohidrati nu-ti va asigura necesarul de energie de care ai nevoie.

5. Nu consumi carbohidrati dupa antrenament.

Desi un shake de proteine este foarte indicat dupa un antrenament intens, ai nevoie si de carbohidrati pentru a reface rezervele de glicogen ale organismului si a porni procesul de refacere a musculaturii. Expertii recomanda un pahar de lapte cu 1% grasime, o portie de hummus sau o banana cu unt de arahide.

6. Mananci produse de panificatie de tip fast-food.

Manuel Villacorta, specialist in nutritie si autor al cartii “Eating Free: The Carb Friendly Way to Lose Inches”, sustine ca un covrig trebuie consumat la pachet cu altceva, cum ar fi o alergare de 2-3 ore. Un simplu covrig contine in jur de 250-300 de calorii si nu mai putin de 50 de grame de carbohidrati simpli, rafinati. Adica mai mult decat o portie de paste din faina alba.

7. Bei sucuri de fructe.

Vei reduce cantitatea de carbohidrati daca vei alege sa mananci un mar in loc de o felie de placinta cu mere. Dar, trebuie sa stii ca si fructele si legumele contin carbohidrati. De fapt, un mar contine 34 de grame de carbohidrati, mai mult decat vei gasi in 2 felii de paine integrala. Prin prelucrare pentru obtinerea de sucuri, fibrele din fructe se distrug, astfel ca un pahar de suc iti poate face mai mult rau decat bine.

8. Bei smoothie-uri pe care nu le-ai facut tu.

De obicei, smoothie-urile pe care le cumperi contin siropuri pe baza de zahar si sucuri de fructe, unele dintre ele ajungand la un continut de pana la 145 de grame de carbohidrati. Cele mai bune smoothie-uri sunt cele pe care le faci tu acasa si care contin doua legume sau verzituri la fiecare fruct pe care il folosesti.

9. Bei bere.

Stiai ca o sticla de bere de 330 ml contine intre 10 si 20 de grame de carbohidrati? Daca iti place berea, incearca sa o consumi cu moderatie!

10. Cumperi tipul de paine gresit.

Nu toate painile din “faina integrala” sunt ceea ce vor sa para. Citeste cu atentie eticheta! Daca printre ingredient intalnesti siropul de porumb sau alte ingrediente care n-ar trebui sa se regaseasca intr-o reteta simpla de paine, atunci cel mai bine este sa pui painea respectiva inapoi pe raft!

Foto: Shutterstock.com