Cum tii sub control „mancatul emotional” si cu ce alternative sanatoase il poti inlocui

1
De Anyta Andrei
8 feb. 2022

Mancatul emotional poate duce la o relatie nesanatoasa cu mancarea, invata sa il controlezi si sa il inlocuiesti cu obiceiuri sanatoase.

Mancarea este mult mai mult decat combustibil pentru organismul tau sau o sursa inepuizabila de energie – ea poate fi si o modalitate de a-ti alina emotiile pe termen lung, intr-o perioada stresanta din viata ta, sau poate fi un refugiu imediat dupa confruntarea cu o problema. Iar acest tip de alinare se numeste „mancat emotional”.

„Mancatul emotional este un simptom al unor probleme diverse, unice pentru fiecare individ. Ca sa facem fata acestui tip de alimentatie, avem nevoie de o practica constanta, de-a lungul intregii vieti – este doar o strategie de coping prin care trebuie sa inlocuiesti mancatul emotional cu ceva ce nu are atat de multe efecte negative”, spune Jennifer Hollinshead, consilier clinic, fondator al Peak Resilience.

Alimentatia emotionala poate duce la o relatie nesanatoasa cu mancarea, de aceea e important sa o abordam cu seriozitate.

Cand alimentatia emotionala devine un obicei, poate duce la cresterea in greutate, scaderea stimei de sine, dezechilibre la job sau la scoala, si senzatia ca nu iti poti controla instinctele in preajma preparatelor culinare. Acest ciclu se poate dezvolta intr-o relatie nesanatoasa cu mancarea, o componenta atat de importanta in viata noastra.

Inercand sa descopere cauzele unui astfel de comportament, medicii au identificat o varietate de motive incluzand rasismul, homofobia, abuzul psihic sau sexual.

Cum sa ramai insarcinata daca suferi de sindromul ovarelor polichistice? 3 solutii oferite de medici

Mai mult, desi alimentatia emotionala nu este considerata propriu-zis o tulburare de alimentatie, se poate transforma foarte usor intr-una, cum ar fi mancatul excesiv. De aceea, e bine sa inveti sa o tii sub control inca de la primele manifestari.

Iar vestea buna este ca exista solutii care te vor ajuta sa pui capat acestui obicei sau macar sa ii identifici resorturile si sa nu il lasi sa te controleze.

Identifica ce anume declanseaza mancatul emotional asa incat sa il poti anticipa.

Primul pas pentru a-ti controla constient alimentatia este sa iti cresti capacitatea de auto-compasiune si sa cauti instrumentele de adaptare in fata stresului sau diferitelor forme de opresiune cu care te poti confrunta, de la sexism la discrimare pe baza de varsta, de exemplu.

„In loc sa mananci pentru ca ai avut o zi proasta sau pentru ca te simti stresata, alege una dintre urmatoarele strategii de coping”, ne recomanda Jennifer Hollinshead, „exercitii fizice, meditatie, consiliere psihologica, citit, repetarea unor afirmatii pozitive precum <<Merit afectiune si respect.>>”

Odata ce ai inceput sa practice arta auto-compasiunii, crearea unui jurnal te poate ajuta sa urmaresti firul evenimentelor si starilor care declanseaza mancatul emotional, creionandu-ti pattern-ul tau unic de mancat.

Jurnalul Emotiilor, 82,45 lei, redus de la 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Cheia acestui obicei este, se pare, sa iti notezi emotiile pe care le experimentezi inainte, in timpul si dupa ce ai terminat de mancat. Astfel, iti poti da seama exact ce pattern se repeta. E foarte posibil sa descoperi in jurnalul tau fraze precum „Mananc pentru ca sunt nervoasa si nu vreau sa imi accept starea.”

Nu manca doar ca sa iti calmezi emotiile, pentru asta alege meditatia sau orice forma de exercitii fizice.

Apoi, cand ajungi acasa de la job, bea un pahar cu apa si acorda-ti cateva minute de meditatie ca sa treci din starea de stres in starea de relaxare inainte sa ajungi la frigider.

Cele mai bune 10 alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru o stare de spirit mai buna

Rezultatul final al strategiei de care am amintit mai sus este unul care depaseste efectul principal, acela de a inceta sa mananci pe fond emotional – vei observa ca, dupa cateva saptamani de practica, esti mult mai constienta de propria minte si propriul trup, ca ai mai multa claritate in raportarea la tine insati, iar sanatatea ta fizica si emotionala se imbunatateste in fiecare zi.

Foto: depositphotos.com