Cum trebuie sa te speli pe maini ca sa nu te imbolnavesti

1
De Maria Constantin
26 ian. 2020

Sunt sanse mari sa nu te speli corect pe maini. Pentru ca, potrivit unui studiu din 2018 al Departamentului American al Agriculturii (USDA), in 97% din cazuri oamenii isi spala gresit mainile.

Autorii cercetarii au observat ca spalarea superficiala poate duce la contaminarea alimentelor si a suprafetelor obiectelor atinse, provocand astfel imbolnavirea.

„Ca mama a trei copii mici, sunt foarte obisnuita cu ritualul complicat prin care trec familiile cand pun masa”, a scris intr-un comunicat Carmen Rottenberg, subsecretar pentru siguranta alimentara al USDA. „Nu poti sa vezi, sa mirosi ori sa simti o bacterie. Spalandu-ti mainile corect poti sa iti protejezi familia si sa previi contaminarea cu bacterii a hranei si a zonelor importante din bucatarie”, a continuat ea.

Asadar, este vital sa stii cum trebuie sa te speli corect pe maini. Expertii contactati de Real Simple arata cum trebuie sa faci asta, cat de des si cat de mult timp trebuie sa dureze aceasta operatiune importanta pentru sanatatea noastra.

Cat de mult trebuie sa dureze spalarea mainilor

Conform studiului USDA, toti ne spalam gresit pe maini. Brian Katzowitz, specialist in comunicare in cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, spune ca tot ce trebuie sa facem e sa cantam celebrul „Happy Birthday” („La multi ani”): „Recomandam spalarea mainilor timp de 20 de secunde. Un mod simplu de a cronometra este sa cantam ‘Happy Birthday’ de doua ori.”

Desigur, poti fredona orice melodie preferi, atat timp cat te ajuta sa te speli cu rabdare pe maini. Dar asta nu-i tot: Felice Adler-Shohet, medic pediatru la CHOC Children’s, spune ca trebuie sa ne frecam palmele viguros, mai ales intre degete, si sa insistam in zonele de sub unghii.

Cat de des trebuie sa ne spalam pe maini

Katzowitz spune ca frecventa variaza de la persoana la persoana, dar este important sa te speli des pe maini, mai ales in momentele-cheie in care ai sanse mai mari sa iei si sa raspandesti germeni. Aceste momente includ minutele de dinaintea prepararii mesei, dupa folosirea toaletei, schimbarii scutecelor copilului si dupa atingerea gunoiului. Este important de retinut ca acestea sunt cele mai intalnite momente critice, nu si singurele, in care poti lua microbii pe maini.

Ce greseli faci cand te speli. Pielea ta sufera

In privinta copiilor, Dr. Adler-Shohet spune ca parintii trebuie sa puna la punct un sistem practic prin care sa-i obisnuiasca sa se spele pe maini inainte de a manca, dupa folosirea toaletei, dupa ce se joaca afara si dupa ce ating animalele.

Dezinfectantul de maini nu inlocuieste apa si sapanul

Daca nu ai apa si sapun la dispozitie, dezinfectantul pe baza de alcool poate fi folosit. Insa trebuie sa te asiguri ca are o concentratie intre 60 si 95% de alcool pentru ca doar asa ucide 99% din microbi.

Totusi, specialistii spun ca dezinfectantul pe baza de alcool nu anihileaza toate tipurile de germeni, precum norovirusurile, anumiti paraziti si bacteriile Clostridium dificile, asa ca apa si sapunul raman cea mai buna combinatie care te poate feri de microbi.

„Dezifectantii de maini sunt o alternativa buna, convenabila, cand nu ai acces la apa. Dezifectantii sanitari ucid multe bacterii si virusuri, dar nu pe toate, si nu pot indeparta murdaria profunda, grasimea si substantele daunatoare cu care intra in contact palmele”, explica Dr. Adler-Shohet.

„Spalarea mainilor cu apa si sapun este de preferat inainte de a lua masa, dupa folosirea toaletei, dupa ce mangai animalele sau atingi hrana lor ori cureti locul in care stau, dar si atunci cand palmele sunt vizibil murdare”, adauga specialistul citat de Real Simple.

Foto: Getty Images.