De ce te simti mai stresata toamna: 6 solutii care te ajuta sa infrunti zilele mohorate

1
De Maria Constantin
9 nov. 2019

Toamna aduce mai multe zile mohorate, dar si o crestere a nivelului de anxietate si de stres. Cateva masuri simple te pot insa ajuta sa atenuezi aceste efecte sau chiar sa impiedici aparitia lor.

Pe masura ce toamna aduce mai mult vant si ploi, iar soarele este tot mai timid, unele persoane pot resimti acut aceasta schimbare – prin cresterea nivelului de anxietate. Specialistii spun ca acest lucru este explicabil.

„Oamenii au tendinta de a suferi mai mult de anxietate si de indispozitii in lunile de toamna. Spre deosebire de alte forme de anxietate, aceasta nu are un factor determinant extern si tinde sa se repete anual”, a declarat pentru Healthline Dr. Clare Morrison, consilier medical la centrul medical britanic MedExpress. Ea a adaugat ca multi oameni nu recunosc simptomele anxietatii si nu-si dau seama ca ceva e in neregula.

Cele 3 zodii predispuse la depresie

Morrison indica principalele simptome ale anxietatii de toamna: proasta dispozitie si depresie, anxietate si ingrijorare excesiva, iritabilitate, letargie, insomnie si oboseala, pierderea interesului pentru activitatile zilnice.

Lipsa de vitamina D, un efect al lipsei de expunere la soare, poate declansa aceste simptome: „Lipsa vitaminei D este legata de depresie. Un alt factor este schimbarea unor obiceiuri, pentru ca, pe masura ce vremea se strica, petrecem mai putin timp afara si facem mai putina miscare”, a explicat Dr. Clare Morrison.

Anxietate de toamna sau altceva?

Patricia Thornton, un medic din New York, recunoaste schimbarile de dispozitie pe care le induce noul anotimp, dar subliniaza ca anxietatea de toamna nu este o afectiune recunoscuta. „De obicei vorbim despre tulburare afectiva sezoniera. Zilele sunt mai scurte, noptile mai lungi, vremea se raceste. Poate fi anxietate declansata de inceperea scolii, de presiunea de a reusi la examene si de a avea succes pe plan social”, a spus Thornton pentru Healthline.

Ea crede ca si schimbarile pot cauza anxietate: „Oamenii se descurca greu cu schimbarile sau cu circumstante noi, precum inceperea scolii, iar modificarile de program pot genera anxietate, pentru ca trebuie sa se trezeasca mai devreme si dorm mai putin.”

Thornton spune ca o alta explicatie a indispozitiei pe care unii o resimt toamna ar putea avea legatura cu anumite evenimente. Organismul nostru are o „memorie” care poate asocia intamplari, unele traumatizante, cu vremea rea. „Exista o avertizare a corpului, care spune ‘Of, de obicei e o perioada grea, iar o sa trec prin ceva greu'”, a explicat ea.

Venirea toamnei poate provoca si regretul ca nu mai poti face lucruri de care te-ai bucurat vara – sa mergi la piscina sau la plaja, sa iesi la o terasa, sa porti haine lejere, sa te bucuri de soare etc. „Daca ai avut o vara fabuloasa si s-a terminat, poate fi deprimant”, a spus Thornton.

Top 3 documentare Nexflix despre mindfulness si yoga

Ce sa faci ca sa te simti mai bine?

Orice ar cauza senzatia de anxietate toamna, Morisson si Thornton sunt de acord ca exista 6 lucruri pe care le poti face pentru a te simti mai bine:

1. Bucura-te de lumina!

Petrece mai mult timp afara si foloseste la maximum lumina solara, atat cat este! Si poti face asta trezindu-te in zori ca sa te bucuri de rasarit. „Daca e nevoie, culca-te seara mai devreme pentru a combate oboseala si lipsa de somn”, spune specialistul.

In zilele mohorate si seara, poti folosi cat mai multe lumini decorative pentru a suplini lipsa razelor solare.

2. Fa miscare in fiecare zi

Morrison recomanda minimum 30 de minute de miscare pe zi: „Dupa trecerea zilelor caniculare de vara, toamna este un anotimp perfect pentru a iesi la aer, asa ca fa plimbari lungi si pedaleaza. Sau poti sa incerci un sport nou ori sa mergi la sala.”

Thornton este de aceesi parere: „Exercitiul este cheia rezolvarii tuturor tulburarilor mentale. Toate studiile arata o imbunatatire a dispozitie dupa miscare.”

3. Schimba-ti dieta

Toamna este un moment excelent pentru a te gandi la ce mananci. Acum poti sa te rasfeti cu produsele de sezon (zacusca, muraturi etc) pe care nu le consumi vara. Acestea iti vor incanta papilele gustative cu senzatii noi, iar gradul de satisfactie va creste. Astfel, dieta te face sa te simti mai bine.

4. Fa ceva nou!

Toamna e un moment potrivit pentru a face altceva, de pilda sa faci curatenie in gradina, sa renovezi sau sa redecorezi o camera ori sa reorganizezi lucrurile in casa.

Poti sa incepi un hobby nou sau sa te inscrii la un curs, asta te va scoate din rutina, te va tine ocupata si te va face sa te simti mai bine.

Iar daca n-ai mai meditat pana acum, acesta este semnul pe care-l asteptai pentru a te apuca. Incepe cu programul de 7 meditatii ghidate creat de Andreea Raicu pentru a ajuta cat mai multi oameni sa scape de simptomele neplacute ale stresului si anxietatii.

5. Priveste invers!

In loc sa asociezi toamna cu o experienta negativa, Thornton spune ca e mai bine sa privesti altfel situatia: „Oamenii sunt foarte concentrati pe ceea ce pierd. In acest caz, pierderea soarelui si a timpului petrecut afara. Asa ca in loc sa te gandesti ca e frig si o sa stai numai in casa, gandeste-te ca e chiar fain sa ramai inauntru.”

Un truc simplu pentru a te simti mai bine este sa-ti decorezi casa cat mai confortabil – cu paturi calduroase, pilote si perne in culori pastelate, folosind cat mai multe lumini decorative. Nu vei mai vrea sa iesi din cuibul tau confortabil!

6. Nu ezita sa ceri ajutor profesional!

Anxietatea si tulburarile afective de sezon pot fi tratate cu ajutorul unui specialist. Eventual, daca situatia o impune, acesta poate prescrie cateva antidepresive.

Daca te simti coplesita si ai senzatia ca, desi ai incercat toate caile, nu mai vezi capatul „tunelului”, atunci trebuie sa mergi la doctor, avertizeaza Morrison. „Nu astepta pana cand lucrurile se inrautatesc. Daca incepi sa te simti anxioasa si deprimata, ia masuri prompte pentru a-ti imbunatati starea”, este indemnul ei.

Foto: Getty Images.