Dieta care combate rozaceea: ce sa mananci si ce sa eviti ca sa ai o piele frumoasa si fericita

dieta care combate rozaceea
1
De Ioana Marosan
9 nov. 2018

Pielea este cel mai mare organ al corpului si unul dintre cele mai importante. Noi iti spunem ce dieta sa adopti ca sa combati rozaceea.

Rozaceea este o afectiune cronica si, din pacate, inca nevindecabila a pielii.

Printre simptomele acestei afectiuni se numara inrosirea pielii din zona fetei, gatului si decolteului, asociata cu bufeuri intense, roseata persistenta intr-o anumita portiune a pielii, sensibilitatea la atingere sau expunerea la razele soarelui.

Se estimeaza ca peste 45 de milioane de oameni sufera de rozacee la nivel mondial. Tratamentul medicamentos impiedica evolutia bolii si tine simptomele sub control.

Insa si alimentatia joaca un rol foarte important in gestiunea acestei boli, pentru ca unele alimente pot avea rol declansator pentru o inflamatie acuta cauzatata de dilatarea vaselor de sange sau de ingrosarea pielii.

Dieta care combate rozaceea – ce alimente sa eviti

Daca ai rozacee trebuie sa eviti legumele care au un gust acru sau picant-intepator, cum sunt rosiile, ardeii iuti, morcovii, sfecla, vinetele, ceapa, ridichiile si spanacul.

Alcoolul, ceaiul si cafeaua calde trebuie consumate moderat pentru ca pot contribui la dilatarea vaselor de sange si astfel pot declansa inrosirea fetei.

Trebuie sa eviti si sucul din citrice, intrucat acestea contin histamina, o substanta care contribuie la dilatarea vaselor de sange.

Alimentele bogate in amidon si zaharuri pot cauza bufeuri si inrosirea pielii, la fel si condimentele picante, asa cum sunt ghimbirul, chimionul, schinduful si cuisoarele.

Daca esti consumatoare de carne, ar trebui sa eviti carnea de vita dar si fructele de mare.

Dieta care combate rozaceea – ce alimente sa consumi

Poti consuma fara probleme legumele care nu au gust aparte, asa cum sunt: sparanghelul, cartoful dulce, dovleacul, broccoli, conopida, telina, bamele, salata verde, fasolea si mazarea, dovleceii si alte plante din familia salatei.

Pentru condimentare poti folosi coriandrul, cardamomul, sofranul si feniculul.

Carnea de pui si de curcan poate fi consumata moderat, in schimb poti consuma somon, macrou sau sardine, poesti foarte bogati in acizi grasi Omega-3 care au un puternic efect antiinflamator si pot contribui la impiedicarea inrosirii pielii.

Branza de capra este o sursa excelenta de proteine, este mai usor de digerat decat branza de vaca sau de oaie si are un efect antiinflamator.

 Cele mai potrivite fructe pe care le poti consuma daca suferi de rozacee sunt strugurii, pepenele si mango.

Nu uita sa folosesti turmericul, unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori naturali.

Speram ca sfaturile de mai sus sa iti fie de folos si nu uita ca le poti aplica si daca nu ai rozacee, dar vrei sa ai parte de o piele frumoasa, curata si sanatoasa.

Foto: Shutterstock.com