Durerea de cap – Cauze si tratament

1
De Cristina Tudor
2 iul. 2018

Schimbarile bruste de vreme au inmultit intrebarile pe motoarele de cautare despre durerea de cap cauze si tratament. Sub masca durerii de cap se pot ascunde afectiuni serioase, asa ca fii atenta la simptomele corpului!

Durerea de cap este o problema des intalnita. Jumatate din populatia lumii, insa, nu stie foarte multe despre durerea de cap cauze si tratament. Pornind de la acest fapt, cei de la tophealthmagazine.net au publicat un articol cu informatii utile in acest sens.

Desi avem de-a face cu numerosi oameni care sufera constant sau in anumite momente ale vietii de dureri de cap, nu multi au primit diagnostic. Cele mai multe dureri de cap sunt stabilite fara acordul medicului si tratate adesea incorect. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 15% din cazurile de dureri nediagnosticate dispar abia la varsta a treia. Cu toate acestea, oamenii nu ajung la medic si cred ca disconfortul se datoreaza oboselii, deshidratarii sau “curentului”.

„Este o boala extrem de teribila. Doar un specialist bun poate distinge intre tipurile de dureri de cap”, spune profesorul doctor Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebrale-Vasculare, din Bucuresti.

Durerea de cap – cea mai periculoasa

Specialistul Constantin Popa spune ca migrena creeaza cel mai intens disconfort, dar ca aceasta este cea mai usor de depistat dintre toate durerile de cap. Printre simptomele specifice migrenei se numara: durerea pulsatila sau surda intr-o singura sau in ambele parti ale capului, tulburari de vedere, sensibilitate la lumina, mirosuri, sunete, oboseala, confuzie, congestie nazala, varsaturi,

„Femeile sunt mai predispuse decat barbatii, una din trei avand migrene de la varsta la care apare primul ciclu menstrual pana la menopauza”, spune medicul specialist.

Cauzele aparitiei acestei dureri profunde de cap sunt strans legate de materialul genetic al fiecarui individ in parte. Prin urmare, tratamentul va fi personalizat, in functie de rezultatele testelor si investigatiilor indicate de medic. “Sunt peste 400 de substante folosite pentru tratamentul migrenelor, pentru ca oamenii cu patologii similare raspund diferit la aceeasi medicatie”, concluzioneaza Popa.

Cefaleea, o alta forma de durere de cap, apare mai ales in perioadele de stres si afecteaza peste 70% din populatia lumii. Aceasta statistica este furnizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cefaleea poate dura de la o jumatate de ora pana la cateva zile. Multi au descris aceasta durere ca pe o banda invizibila, care strange capul si gatul. Durerile nu sunt la fel de puternice ca in cazul migrenelor si sunt usor de tratat cu medicamente, precum ibuprofen si aspirina.

Cefaleea cauzata de tensiune, durerea de cap cea mai frecventa

Tipul acesta de durere de cap este cel mai des intalnit. Oamenii acuza dureri cand sunt tensionati, cand simt presiune constanta asupra lor. De obicei, durerea se manifesta sub forma de tensiune in jurul capului, in special la nivelul tamplelor. Pentru a trata acest tip de durere, se pot administra medicamente cu efect calmant, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul. Expertii cred ca aceasta cefalee este cauzata de stres. Daca plecam de la aceasta idee, avem si tratamentul adecvat.

Durerea de cap sinusala – afectiunea care se trateaza cu antibiotic

Cand sinusurile se inflameaza, apare disconfort la nivelul capului. In cele mai multe cazuri, persoana sufera de sinuzita, avand cefalee cu febra. Acest tip de durere poate fi dignosticat doar de medic. Potrivit medicilor specialisti, durerile de cap cauzate de inflamatia sinusurilor sunt tratate cu antibiotice, decongestionante sau antihistaminice.

Foto: Wildfox