5 idei de retete rapide cu efect antiinflamator. Consuma-le in special vara

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 iul. 2023

Combate inflamatia cu ajutorul acestor retete antiinflamatorii. Sunt pline de ingrediente bune pentru tine – inclusiv legume cu frunze verzi, somon, fructe de padure, fasole si nuci – care te vor ajuta sa te simti energica vara aceasta.

Inflamatia apare atunci cand organismul lupta impotriva infectiilor sau recunoaste orice alta sursa de stres. Exista multe alimente care provoaca inflamatie, insa unele dintre ele au un puternic efect antiinflamator. Iata 5 retete care te vor ajuta sa fii in forma.

Salata calda de linte si conopida

Aceasta salata de linte si conopida este o optiune delicioasa si satioasa pentru o masa usoara, plina de nutrienti. Poti adauga si alte legume preferate pentru a-i conferi un plus de culoare si savoare.

Ingrediente:

1 cana de linte verde
1 conopida medie, taiata in buchetele mici
1 ceapa rosie mica, taiata julienne
2 catei de usturoi, tocati
2 linguri de ulei de masline
Sucul de la jumatate de lamaie
2 linguri de otet balsamic
Sare si piper, dupa gust
Frunze proaspete de patrunjel, tocate

Instructiuni:

Clateste lintea sub apa rece si scurge-o bine. Pune-o intr-o oala cu apa si las-o sa fiarba pana cand devine frageda, dar nu sfaramicioasa, aproximativ 15-20 de minute. Scurge linte si las-o deoparte. Intr-o tigaie mare, incinge uleiul de masline la foc mediu. Adauga conopida si caleste timp de 5-7 minute sau pana cand se inmoaie usor si devine aurie.

Adauga ceapa rosie si usturoiul in tigaie si caleste inca 2-3 minute, pana cand ceapa devine transparenta. Adauga lintea fiarta in tigaie si amesteca bine cu conopida si ceapa. Intr-un bol mic, amesteca sucul de lamaie, otetul balsamic, sare si piper dupa gust. Toarna acest dressing peste salata si amesteca bine pentru a combina aromele.

Transfera salata intr-un castron de servire si presara frunzele proaspete de patrunjel deasupra. Serveste salata calda ca fel principal sau ca garnitura sanatoasa. Poate fi savurata si la temperatura camerei.

3 salate de vara pe care sa le pregatesti in weekenduri. Sunt savuroase si toti care le gusta iti vor cere retetele

Morcovi la cuptor cu ovaz condimentat

Acest preparat este plin de arome si texturi interesante. Morcovii caramelizati si condimentati vor adauga un plus de savoare oricarei mese. Poti ajusta cantitatea de condimente in functie de preferintele tale. Aceste condimente au rol antiinflamator.

Ingrediente:

500 g morcovi, curatati si taiati in bastonase
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de miere sau sirop de artar
Sare si piper, dupa gust

Pentru mixul de ovaz

½ cana de fulgi de ovaz
¼ cana de seminte de susan
2 linguri de seminte de chimen
1 lingura de seminte de coriandru
1 lingura de seminte de mac
½ lingurita de sare
½ lingurita de piper negru macinat

Instructiuni:

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intr-un bol, amesteca morcovii cu uleiul de masline, mierea sau siropul de artar, sare si piper. Asigura-te ca morcovii sunt acoperiti uniform cu acest amestec. Asaza morcovii intr-o tava de copt si intinde-i intr-un singur strat.

Pune tava in cuptor si coace morcovii timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand devin aurii si moi. In timp ce morcovii se coc, pregateste ovazul. Intr-o tigaie uscata, prajeste fulgii de ovaz, semintele de susan, semintele de chimen, semintele de coriandru si semintele de mac timp de cateva minute, pana cand devin usor aurii si emana un miros placut. Asigura-te sa amesteci constant pentru a evita arderea. Transfera ingredientele prajite intr-un blender sau intr-un mojar si adauga sarea si piperul negru. Marunteste-le pana obtii o consistenta granulata, dar nu prea fina.

Cand morcovii sunt gata, scoate-i din cuptor si presara ovazul peste ei, acoperindu-i uniform. Serveste morcovii la cuptor ca garnitura sau ca fel principal alaturi de o salata proaspata.

Iti place sa rontai? Nu trebuie sa renunti la acest obicei, ci doar sa alegi gustarile in mod inteligent. Urmeaza acest ghid

Sfecla sote cu broccoli in tahini, turmeric si somon

Aceasta combinatie de sfecla sotata, broccoli cu tahini si turmeric si somon prajit este o masa echilibrata si plina de arome. Se potriveste perfect pentru o cina sanatoasa si delicioasa. Poti ajusta cantitatile de ingrediente in functie de numarul de portii pe care doresti sa le pregatesti.

Ingrediente:

2 bucati medii de sfecla, curatate si taiate in felii subtiri
2 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoi, tocati fin
Sare si piper, dupa gust
1 buchet de broccoli, taiat in buchetele mici
1 lingurita de turmeric macinat
2 linguri de pasta de tahini
2 linguri de suc de lamaie
4 fileuri de somon
Sare si piper, dupa gust
2 linguri de seminte de susan (optional), pentru decor

Instructiuni:

Incinge o tigaie mare la foc mediu si adauga 1 lingura de ulei de masline. Adauga feliile de sfecla in tigaie si caleste-le timp de aproximativ 5-7 minute sau pana cand devin moi si incep sa se rumeneasca usor. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Transfera sfecla intr-un castron si pastreaza-o deoparte.

In aceeasi tigaie, adauga cealalta lingura de ulei de masline si usturoiul tocat. Caleste usturoiul timp de 1-2 minute pana cand devine aromat. Adauga buchetelele de broccoli in tigaie si presara turmericul peste ele. Caleste timp de aproximativ 5 minute sau pana cand broccoli devine usor crocant, dar inca ferm.

Intr-un bol mic, amesteca pasta de tahini si suc de lamaie pana cand obtii o pasta omogena. Adauga aceasta pasta peste broccoli din tigaie si amesteca bine pentru a acoperi buchetelele de broccoli cu sosul tahini.

Intr-o alta tigaie, incinge putin ulei de masline la foc mediu-ridicat. Asezoneaza fileurile de somon cu sare si piper, apoi prajeste-le in tigaie aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand somonul este copt in interior si are o crusta rumenita pe exterior.

In timp ce somonul se gateste, poti aseza sfecla sotata si buchetelele de broccoli cu tahini pe farfurii de servire. Dupa ce somonul este gata, adauga cate un fileu pe fiecare farfurie. Poti presara seminte de susan deasupra pentru un aspect decorativ.

Ceai de turmeric si lamaie

Ceaiul de turmeric si lamaie este o bautura reconfortanta si plina de beneficii pentru sanatate. Turmericul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante, iar lamaia adauga o nota de prospetime. Poti ajusta cantitatile de turmeric si lamaie in functie de preferintele tale personale.

Ingrediente:

1 cana de apa
1 lingurita de turmeric macinat
Sucul de la jumatate de lamaie
Miere sau indulcitor optional, dupa gust

Instructiuni:

Incalzeste apa intr-un ibric sau intr-o cratita mica pana cand incepe sa fiarba. Adauga turmericul macinat in apa fierbinte si amesteca bine. Redu caldura la minim si lasa ceaiul de turmeric sa fiarba in continuare timp de 5 minute, pentru a permite aromei sa se elibereze.

Dupa cele 5 minute, opreste focul si lasa ceaiul sa se odihneasca timp de 1-2 minute.

Adauga sucul de lamaie proaspat stoarsa in ceai si amesteca bine. Daca doresti sa indulcesti ceaiul, poti adauga miere sau un alt indulcitor dupa gust si amesteca pana cand se dizolva complet. Toarna ceaiul de turmeric si lamaie intr-o cana sau o ceasca si savureaza-l cald.

Cum putem introduce turmericul in alimentatia noastra in 3 retete simple

Salata de fructe rosii cu otet balsamic alb si piper negru

Aceasta salata de fructe rosii cu otet balsamic alb si piper negru este o optiune usor de preparat, plina de prospetime si savoare. Poti adapta reteta in functie de fructele de sezon si de preferintele tale. Este perfecta pentru a fi servita la ocazii speciale sau ca desert racoritor in zilele calduroase de vara.

Ingrediente:

2 cani de fructe rosii (ex: capsune, zmeura, afine, cirese), taiate sau intregi, in functie de preferinta
2 linguri de zahar (optional), in functie de dulceata fructelor
1 lingura de otet balsamic alb
Sucul de la jumatate de lamaie
Putina coaja de lamaie (optional), pentru decor
Putin piper negru proaspat macinat, dupa gust

Instructiuni:

Intr-un bol mare, amesteca fructele rosii taiate sau intregi. Daca fructele sunt putin acide, poti adauga zahar in bol. Amesteca usor pentru a le indulci. Poti ajusta cantitatea de zahar in functie de dulceata naturala a fructelor. Intr-un bol mic, amesteca otetul balsamic alb si sucul de lamaie.

Toarna amestecul de otet si lamaie peste fructe si amesteca usor pentru a le acoperi. Presara putin piper negru proaspat macinat peste salata si amesteca din nou. Poti decora salata cu putina coaja de lamaie razuita pentru un aspect atragator si un plus de aroma.

Lasa salata de fructe sa stea in frigider timp de aproximativ 30 de minute inainte de servire, pentru a permite aromele sa se combine si sa se intensifice. Serveste salata de fructe rosii cu otet balsamic alb si piper negru ca desert racoritor si sanatos.

Foto: Unsplash