3 salate de vara pe care sa le pregatesti in weekenduri. Sunt savuroase si toti care le gusta iti vor cere retetele

1
De Cristiana Astefanoaiei
23 iun. 2023

Cand vine vara, este timpul sa te bucuri de tot ce natura are mai bun de oferit. Este sezonul perfect pentru a te rasfata cu preparate usoare, hranitoare si pline de prospetime. Si ce poate fi mai revigorant si mai satisfacator decat o salata de vara delicioasa?

Aceste salate de vara sunt adevarate capodopere gastronomice, in care se combina legumele proaspete si crocante, fructele zemoase, ierburile aromatice si sosurile racoritoare. Fie ca iti doresti o salata usoara pentru a te hidrata in zilele toride sau vrei sa te bucuri de o masa sanatoasa si satisfacatoare, salatele de vara sunt alegerea perfecta.

De la combinatiile clasice pana la creatii inovatoare, exista o varietate nesfarsita de optiuni pentru a-ti satisface toate poftele. Poti sa te joci cu legumele de sezon, sa adaugi gust prin fructe proaspete si sa-ti imbogatesti salata cu branzeturi delicioase sau proteine sanatoase, precum tonul la gratar sau puiul marinat.

Iti place ginul tonic? 3 retete de desert in care il poti include

Salata de orez cu legume la gratar:

Ingrediente:

1 cana de orez integral sau alb
2 cepe verzi, taiate marunt
1 ardei gras rosu, taiat in felii
1 dovlecel, taiat in felii subtiri
1 vinata mica, taiata in felii subtiri
1 morcov mare, taiat in felii subtiri
1/4 de cana de ulei de masline
Sucul de la o lamaie
Sare si piper dupa gust
Optional: condimente aditionale precum ierburi aromatice (patrunjel, busuioc, cimbru etc.)

Instructiuni:

Incepe prin a gati orezul conform instructiunilor de pe ambalaj. Asigura-te ca orezul este fiert bine si ca nu este lipicios. Dupa ce este gata, clateste-l sub apa rece pentru a-l raci si a opri procesul de gatire. Lasa-l sa se scurga bine.

Intr-un bol mare, amesteca uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul. Aceasta va fi marinada pentru legumele la gratar.

Incinge gratarul la foc mediu. In timp ce gratarul se incinge, pregateste legumele. Taie ardeiul gras, dovlecelul, vinetele si morcovul in felii subtiri. Asigura-te ca feliile sunt destul de groase pentru a rezista pe gratar.

Incepe sa ungi legumele cu marinada preparata in pasul 2. Asigura-te ca fiecare felie de legume este bine acoperita cu marinada.

Pune legumele pe gratar si lasa-le sa se coaca pana cand devin fragede si obtin o culoare usor caramizie pe ambele parti. Acest proces poate dura aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, in functie de grosimea legumelor.

Cand legumele sunt gata, scoate-le de pe gratar si lasa-le sa se raceasca putin.

Taie legumele la gratar in bucati mai mici si adauga-le intr-un bol mare impreuna cu orezul gatit.

Adauga ceapa verde taiata marunt si optional, ierburile aromatice preferate. Amesteca usor pentru a combina toate ingredientele.

Gusta si ajusteaza gustul cu sare si piper dupa preferinte. Daca este necesar, poti adauga mai multa marinada sau sucul de lamaie pentru a intensifica aromele.

5 moduri de a slabi doar gandindu-te la asta: Studiul Harvard care te va soca

Salata fresh cu piersici la gratar

Ingrediente:

2 rosii mari, taiate cubulete
1 castravete mare, taiat cubulete
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 ardei gras galben, taiat cubulete
1 ceapa rosie mica, feliata subtire
2 morcovi mari, rasi
1 dovlecel mediu, taiat cubulete
1 vinata mica, taiata cubulete
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat
4 piersici, taiate felii

Pentru marinada:

3 linguri ulei de masline
2 linguri suc de lamaie
1 catel de usturoi, zdrobit
Sare si piper dupa gust

Pentru dressing:

3 linguri ulei de masline
1 lingura otet balsamic
Sucul de la o jumatate de lamaie
Sare si piper dupa gust

Instructiuni:

Incepe prin a prepara marinada. Amesteca uleiul de masline, sucul de lamaie, usturoiul zdrobit, sarea si piperul intr-un castron mic.

Intr-un bol mare, combina rosiile, castravetele, ardeii grasi, ceapa rosie, morcovii, dovlecelul si vinetele. Toarna marinada peste legume si amesteca usor pentru a le acoperi uniform. Lasa legumele sa se marineze timp de aproximativ 15-20 de minute.

Intre timp, pregateste gratarul. Poti folosi un gratar de bucatarie sau un gratar in aer liber. Incinge-l la foc mediu.

In timp ce gratarul se incinge, pregateste dressingul. Amesteca uleiul de masline, otetul balsamic, sucul de lamaie, sarea si piperul intr-un castron mic. Ajusteaza cantitatile de otet si condimente dupa preferinte.

Cand gratarul este suficient de fierbinte, asaza feliile de piersici pe gratar si lasa-le sa se coaca timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand obtin o culoare frumoasa si putina caramelizare. Scoate piersicile de pe gratar si lasa-le sa se raceasca putin.

Intr-un castron mare, adauga legumele marinate si feliile de piersici la gratar. Stropeste cu dressingul si savureaza cu pofta!

Salata cu legume, porumb, branzeturi si jalapeno

Ingrediente:

2 cani de porumb fiert
1 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 ardei gras galben, taiat cubulete
1 ceapa rosie mica, feliata subtire
1 jalapeno, fara seminte si taiat fin (poti ajusta cantitatea in functie de preferintele tale privind iutimea)
200 g branza cheddar, taiata cubulete
200 g branza feta, sfaramata
1/4 de cana de coriandru proaspat, tocat (optional)
Sucul de la un lime
Sare si piper dupa gust

5 retete de salate sanatoase si hranitoare, care chiar tin de foame

Pentru dressing:

3 linguri ulei de masline
2 linguri suc de lime
1 lingurita de miere
1 catel de usturoi, zdrobit
Sare si piper dupa gust

Instructiuni:

Intr-un castron mare, amesteca porumbul fiert, ardeii grasi taiati cubulete, ceapa rosie feliata subtire, jalapeno-ul taiat fin si branzeturile cubulete. Poti adauga si coriandrul tocat, daca iti place aroma sa.

Pentru dressing, intr-un castron mic, amesteca uleiul de masline, sucul de lime, mierea si usturoiul zdrobit. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Amesteca bine pana se omogenizeaza.

Toarna dressingul peste salata si amesteca usor pentru a o imbraca uniform. Asigura-te ca legumele si branzeturile sunt acoperite in mod corespunzator cu dressingul.

Stoarce sucul de la un lime deasupra salatei si adauga sare si piper dupa gust. Amesteca usor pentru a combina aromele.

Lasa salata sa se odihneasca in frigider timp de aproximativ 15-20 de minute, astfel incat aromele sa se combine si sa se amplifice.

Serveste salata in farfurii sau boluri individuale si bucura-te de o combinatie delicioasa de crocant, cremos si picant.

Aceasta este reteta de salata cu legume, porumb, branzeturi si jalapeno. Poti ajusta ingredientele sau cantitatile in functie de preferintele tale personale. Pofta buna!

Foto: freepik.com