5 moduri de a slabi doar gandindu-te la asta: Studiul Harvard care te va soca

1
De Teodora Tirca
21 iun. 2023

Pare greu de crezut, insa mintea noastra poate face mai multe decat crezi. Iar unul dintre aceste lucruri este sa ne ajute sa fim mai slabi… doar traind mai constient si gandindu-ne la asta. Un studiu Harvard dezvaluie niste informatii foarte interesante.

Sa traiesti constient nu e doar un trend – chiar iti va schimba viata. Te poate ajuta sa te simti mai fericita, sa devii mai buna in domeniul care te pasioneaza, sa mananci mai putin, sa-ti reglezi menstruatia si digestia.

Si da, te poate ajuta chiar sa pierzi in greutate – doar gandindu-te la asta. Nu trebuie sa schimbi nimic altceva in dieta ta.

In 2010, psihologul Harvard Ellen Langer a avut o idee nebuna: cum ca exercitiile fizice pe care le faci si starea organismului tau sunt puternic afectate de mentalitatea pe care o ai. Pentru a testa aceasta teorie, ea a impartit 84 de cameriste din sapte hoteluri diferite in doua grupuri separate.

Intr-un studiu despre „sanatatea si fericirea la locul de munca”, unul dintre grupuri a primit informatii despre beneficiile exercitiilor fizice si despre cum munca lor de menaj satisface recomandarile pentru un stil de viata activ (cel putin 30 de minute de exercitiu fizic pe zi). Li s-a spus ca miscarea nu trebuie sa fie ceva greu sau dureros pentru a-ti face bine si a te ajuta sa fii in forma; ca tine pur si simplu de a te misca si de a arde calorii. De asemenea, au invatat detalii specifice despre consumul mediu de calorii pentru diferite activitati, cum ar fi:

Schimbarea lenjeriei timp de 15 minute arde 40 de calorii
Aspirarea timp de 15 minute arde 50 de calorii
Curatarea bailor timp de 15 minute arde 60 de calorii

Prin urmare, aceste femei au respectat in mod clar, chiar depasind, recomandarile zilnice pentru activitate fizica.

Grupul de control a primit doar informatii despre sanatate (beneficii ale exercitiilor fizice, recomandari generale).

Toate participantele au completat un chestionar inainte si dupa studiu despre exercitii auto-raportate si dieta. Apoi, li s-a masurat greutatea, procentul de grasime corporala, indicele de masa corporala (IMC), raportul talie-sold si tensiunea arteriala.

4 obiceiuri care te ajuta sa-ti tonifiezi corpul rapid dupa 30 de ani

Rezultatele studiului i-au socat pe psihologi

Nu a existat nicio schimbare de comportament in niciunul dintre grupuri. Dar, la patru saptamani dupa interventie, femeile din grupul informat s-au perceput pe ele insele ca fiind mai slabe, mai fit si mai active decat inainte. Iar greutatea lor, procentul de grasime corporala, raportul talie-sold si tensiunea arteriala au scazut.

De ce? Pentru ca mentalitatea lor s-a schimbat complet. Creierul lor s-a concentrat mai mult pe ideea de activitate, iar efectul placebo a intervenit. La urma urmei, studiile au aratat ca sanatatea perceputa este un predictor mai bun al ratei mortalitatii decat sanatatea reala. De exemplu, oamenii care cred ca a fi stresat iti cauzeaza boli in organism, chiar ajung sa se imbolnaveasca si traiesc mai putin. In schimb, oamenii care cred ca situatiile stresante ii ajuta sa se concentreze mai bine si sa capete noi abilitati, au o rata mai scazuta de boli si mortalitate asociate stresului.

Alte studii au descoperit ca persoanele care fac un program de exercitii despre care cred ca a fost conceput pentru a imbunatati sanatatea mintala raporteaza o crestere mai mare a stimei de sine decat persoanele care fac acelasi program de exercitii fara aceasta informatie – chiar daca ambele grupuri au devenit mai fit din punct de vedere fizic.

Ce inseamna asta pentru tine?

In primul rand, beneficiile programului tau de exercitii se bazeaza destul de mult si pe efectul placebo. Dar este in regula; efectul placebo este foarte puternic si real. Este suficient de real (si acceptat pe scara larga), astfel incat oamenii de stiinta il iau in considerare in testarea clinica a medicamentelor.

De asemenea, mai inseamna ca mentalitatea ta mediaza legatura dintre exercitiu si sanatate – ca s-ar putea sa nu beneficiezi de toate beneficiile mentale si fizice ale activitatilor fizice pe care le faci in fiecare zi daca nu crezi cu adevarat ca iti fac bine si te ajuta sa slabesti si sa fii in forma.

Astrologii au analizat relatia dintre Printul William si Printesa Kate. Sunt cu adevarat compatibili?

Iata cele mai bune 5 moduri de a slabi doar concentrandu-te pe aceasta idee:

1. Lasa jos telefonul

Nu mai petrece atat de mult timp pe telefon si ecrane, in general. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care pierd ore intregi, pana noaptea tarziu, pe telefon sau pe laptop au o stima de sine mai scazuta, o imagine de sine precara si nu se simt capabili sa slabeasca sau sa faca alegeri mai bune pentru sanatatea lor. Impune-ti limite mai stricte atunci cand folosesti telefonul (de exemplu sa-l verifici doar la anumite ore).

2. Constientizeaza-ti postura

O postura corecta este o munca surprinzator de grea (si adesea trecuta cu vederea). Dar postura este importanta pentru stima de sine si chiar pentru imaginea de sine, asa ca data viitoare cand mai stai aplecata la birou sau cu umerii cazuti la supermarket, fa un efort constient de a-ti indrepta coloana si a mentine o postura corecta pe parcursul zilei.

3. Acorda importanta fiecare activitati fizice de peste zi, oricat de mica

Data viitoare cand speli vase dupa o masa (pe care o mananci constient, incet), gandeste-te la greutatea farfuriilor, oalelor si tigailor din mainile tale. Gandeste-te la felul cum se simt bratele, pectoralii, coapsele si gambele tale in timp ce desfasori aceasta activitate.

4. Stai intr-o pozitie de genuflexiune atunci cand folosesti toaleta

Stii pozitia aceea in care stai atunci cand folosesti o toaleta publica (ca sa nu te asezi pe colac?). E o pozitie solicitanta – ca si cum ai sta in pozitie de squats la perete. Iar asta iti intareste muschii fesieri, picioarele si imbunatateste activitatea colonului. Aceste beneficii te vor motiva sa folosesti mereu toaleta in acest fel.

7 manichiuri in trend purtate de celebritati

5. Practica mersul constient

In timp ce iti plimbi catelul prin cartier sau mergi pana la o cafenea din apropierea serviciului, constientizeaza cum se simte fiecare miscare a corpului. Care muschi sunt cei mai activi? Cum se simt muschii fesieri?

Cand mergi la deal, iti lucrezi foarte mult fesierii si gambele. Dar si coborarea este o provocare. Pentru a-ti proteja genunchii de impactul puternic si pentru a-ti mentine viteza sub control, trebuie sa-ti activezi gambele la fiecare pas. Gandeste-te la cat de mult te tonifiaza aceasta activitate.

Foto: Instagram/@samiclarke