Efectul nocebo: cum ne imbolnavesc gandurile noastre, potrivit psihiatrilor

1
De Teodora Tirca
22 mart. 2024

Ceea ce ii spui corpului tau are efecte neasteptate. S-a demonstrat ca, intr-adevar, gandurile noastre ne pot imbolnavi.

Efectele Nocebo sunt rezultate adverse cauzate de asteptarile noastre negative. Cel mai clar exemplu de efecte nocebo provine din tratamentul placebo al studiilor clinice. Pana la 19% dintre adulti si 26% dintre varstnici raporteaza reactii adverse atunci cand li se administreaza placebo in studiile clinice, relateaza MindBodyGreen. Un sfert dintre cei carora li s-a administrat un placebo in studiile clinice isi intrerup participarea din cauza efectelor adverse.

In cercetarile timpurii, astfel de raspunsuri nocebo au fost considerate un fenomen incomod care a facut dificila testarea activitatii biologice reale a medicamentelor. Cu toate acestea, pe masura ce cercetarea a avansat in ultimii ani, am aflat ca efectele nocebo sunt un fenomen comun in contextul asistentei medicale obisnuite, precum si in cercetarea medicala.

De exemplu, pacientii astmatici carora li s-a administrat un medicament numit bronhoconstrictor, care ingusteaza anumite cai respiratorii din plamani, dar carora li s-a spus ca tratamentul pe care l-au primit este un bronhodilatator (un medicament care largeste acele cai respiratorii) au prezentat o largire a cailor respiratorii. Opusul este, de asemenea, adevarat: pacientii cu astm bronsic au prezentat o ingustare a cailor respiratorii atunci cand bronhodilatatorul care li s-a administrat le-a fost descris ca fiind un bronhoconstrictor.

In acest sens, un alt raspuns nocebo paradoxal se aplica raspunsurilor musculare. Participantii carora li s-a spus ca li s-a administrat un stimulant muscular (un medicament care creste tonusul muscular) au experimentat tensiune musculara, chiar daca in realitate au primit un relaxant muscular (un medicament care scade tonusul muscular).

Investigatii la spitalul in care a fost operata Kate Middleton. Un angajat a incercat sa-i acceseze dosarul medical

Efectul Nocebo influenteaza felul in care percepem durerea

Autorii studiului “The Nocebo Effect: When Words Make You Sick”, publicat in Mayo Clinic Press, au impartit participantii in doua grupuri: grupul 1 a primit un tratament prezentat ca eficient, iar grupul 2 a primit acelasi tratament, fara sa fie prezentat ca eficient sau ineficient, dar luat dupa unul ineficient. Loturile au fost diferite in ceea ce priveste gradul de reducere a durerii (49,3% fata de 9,7%). In mod similar, Simon Kessner si colegii sai au descoperit ca inceperea unui nou medicament dupa o medicatie nereusita a creat durerea nocebo. Creierul proceseaza esecul terapeutic cu o activare a cortexelor insulare posterioare, zone ale creierului legate de senzatia de durere.

Efectele Nocebo agraveaza nu numai durerea, ci si alte simptome, cum ar fi mancarime si dificultati de respiratie. Mancarimea poate fi crescuta de asteptari negative, iar aceasta agravare este asociata cu o mai mare comunicare intre insula si griul periaqueductal – doua regiuni ale creierului implicate in alterarea senzatiei de durere.

Cresterea anxietatii

La nivel molecular, efectele nocebo au fost legate de eliberarea unui hormon numit colecistochinina (CCK). CCK actioneaza asupra creierului pentru a creste anxietatea. Colecistochinina joaca, de asemenea, un rol in reglarea temperaturii. CCK creste in perioadele de anxietate crescuta si pare sa aiba un rol in raspunsurile nocebo.

Atentie cui ii spui secretele tale. Trei lucruri care nu ar trebui dezvaluite niciodata, daca vrei ca Universul sa lucreze pentru tine

Stiinta demonstreaza ca gandurile au o putere fantastica asupra corpului

Toate aceste descoperiri arata ca gandurile si perceptiile noastre chiar au puterea de a crea modificari in corpul nostru sau de a intensifica durerea si disconfortul. De aceea, o perspectiva pozitiva asupra starii tale fizice si mentale este extrem de pretioasa.

Foto: Freepik.com