In cat timp scad anticorpii generati de infectarea cu COVID-19? Concluziile unui nou studiu

1
De Cristina Tudor
28 oct. 2020

In cat timp scad anticorpii generati de infectarea cu COVID-19? Se poate ajunge la imunitatea de grup despre care vorbesc specialistii?

Ei, bine, lucrurile sunt destul de complicate dupa cum arata un studiu britanic. Cercetarea releva faptul ca numarul persoanelor care au anticorpi COVID-19 a scazut semnificativ in cursul verii, ceea ce sugereaza ca vindecarea de coronavirus s-ar putea sa nu ofere imunitate pe termen lung, conform publicatiei The Wall Street Journal.

Sudiul a fost efectuat de Colegiul Imperial Londra si de Institutul de sondaje Ipsos Mori, cu finantarea Guvernului Marii Britanii, pe un esantion de 365.000 de adulti din Anglia. Conform rezultatelor, proportia persoanelor care au anticorpi COVID-19 a scazut cu 26,5% in perioada 20 iunie-28 septembrie. Varful infectarilor cu SARS-CoV-2 fusese atins cu 12 saptamani inainte de 20 iunie.

Rezultatele sugereaza si ca persoanele infectate care nu au avut simptome vizibile sunt predispuse la pierderea anticorpilor detectabili inaintea celor care au manifestat simptome. Rezultatele studiului nu au fost analizate inca de alti experti.

Medicii nu stiu inca daca anticorpii confera vreo imunitate impotriva reinfectarii cu noul coronavirus. Dar chiar daca apare imunitate, acest studiu sugereaza, daca rezultatele vor fi confirmate, ca perspectiva atingerii imunitatii comunitare va fi dificila.

Cand se produce imunitatea de grup?

Imunitatea comunitara se produce atunci cand suficiente persoane dintr-o populatie dezvolta o reactie imuna, fie prin infectarea anterioara, fie prin vaccinare, astfel incat virusul sa nu se mai raspandeasca rapid, iar cei care nu sunt imuni sa fie protejati.

Conform studiului, persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani pierd anticorpii intr-un ritm mai lent decat cei de peste 75 de ani. Cel mai mic declin al anticorpilor, de 14,9%, a fost inregistrat in randul persoanelor cu varste intre 18 si 24 de ani, iar cel mai accentuat, 29%, in randul celor peste 75 de ani.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.