Poti intra in contact cu coronavirusul fara sa te imbolnavesti. Cine e imun la Covid-19?

1
De Cristina Tudor
17 nov. 2020

Oamenii de stiinta au descoperit anticorpi care reactioneaza la noul coronavirus in probele de sange ale unor voluntari, donate inainte de inceperea pandemiei.

Ei sugereaza ca unele persoane pot avea un fel de imunitate preexistenta la noul coronavirus.
Numarul de noi cazuri COVID-19 este in crestere in multe regiuni de pe glob. Dar nu toti cei care intra in contact cu virusul SARS-CoV-2 dezvolta boala COVID-19.

Un grup de oameni de stiinta de la Institutul Francis Crick, din Londra, impreuna cu colegii lor de la University College London au gasi o posibila explicatie pentru care unele persoane pot trece peste infectia cu SARS-CoV-2 mai bine decat altii .

Studiul lor a aparut recent in revista Science.

Echipa de cercetare si-a propus initial sa dezvolte un test de inalta sensibilitate pentru a detecta anticorpii impotriva virusului SARS-CoV-2.

Oamenii de stiinta pot utiliza acest tip de test pentru a stabili daca o persoana a dezvoltat anticorpi dupa ce a avut COVID-19, aceasta fiind o informatie cheie pentru a stabili cat timp dureaza imunitatea dupa infectia cu SARS-CoV-2.

Ca parte a cercetarii lor, oamenii de stiinta au folosit probe de sange furnizate de persoane care nu aveau COVID-19. Spre surprinderea lor, au gasit anticorpi care au reactionat la SARS-CoV-2 in unele dintre aceste probe.

Cercetatorii descriu o teorie stiintifica conform careia expunerea la oricare dintre coronavirusurile umane obisnuite, inclusiv cele care provoaca raceala comuna, poate crea imunitate si impotriva celorlalte coronavirusuri. Acest proces poarta denumirea de reactivitate imunitara incrucisata.

Exista patru coronavirusuri umane sezoniere comune, toate provocand in principal boala usoara. Marea majoritate a oamenilor au la un moment dat o infectie cu cel putin unul dintre aceste virusuri.

Oamenii de stiinta stiu deja ca organismul uman nu dezvolta imunitate de lunga durata la aceste virusuri, motiv pentru care o persoana poate contracta o infectie cu un coronavirus uman comun de mai multe ori in viata.

Dar o expunere anterioara la un coronavirus uman comun poate oferi, cel putin, o protectie temporara impotriva SARS-CoV-2?

Sunt imun la Covid? Gasirea anticorpilor cu reactie incrucisata

Coronavirusurile folosesc o proteina numita proteina spike pentru a se atasa si a infecta celulele gazda.

Prof. George Kassiotis, autor principal al noului studiu si liderul grupului Laboratorului de imunologie retrovirala de la Institutul Francis Crick, explica modul in care anticorpii care recunosc o parte a proteinei spike pot oferi o reactivitate imunitara incrucisata.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.