5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iei pilula de a doua zi

1
De Daniela Mitran
12 iul. 2019

Sexul neprotejat nu este cea mai buna alegere. Insa sunt situatii cand nu stii ca se va ajunge aici… iar pilula de a doua zi este o metoda care te ajuta sa previi o sarcina nedorita.

Desi este o solutie foarte practica si eficienta, este important sa stii unele lucruri inainte sa iei pilula de a doua zi. Deja sigur stii ca aceasta metoda contraceptiva nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Insa pilula de a doua zi, pe langa rolul pe care il are, poate provoca si unele reactii adverse.

Ce trebuie sa stii inainte sa iei pilula de a doua zi

Multe femei nu au apelat niciodata la aceasta metoda contraceptiva si nici nu intentioneaza. Asta nu inseamna ca este o metoda ce trebuie evitata complet, insa este recomandat sa apelezi la pilula de a doua zi doar atunci cand este absolut necesar.

Nu trebuie sa iei pilula in dimineata urmatoare

Ca sa fie cat mai eficienta, pastila trebuie luata cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat. Sarcina este prevenita in 95% dintre cazuri atunci cand prima doza este administrata in primele 24 de ore. Dupa ce ai luat prima pastila, trebuie sa iei o a doua pastila, cu 12 ore mai tarziu. Insa nu trebuie neaparat sa iei pilula in primele 24 de ore. Aceasta poate fi luata si la 72 de ore dupa actul sexual, insa eficienta ei va fi mai mica: doar 89%.

Pilula de a doua zi poate fi folosita de mai multe ori pe an. Insa este recomandat sa apelezi la aceasta metoda contraceptiva doar in cazuri de urgenta.

Iti poate deregla ciclul menstrual

De regula, daca ai apelat la aceasta metoda contraceptiva, urmatoarea menstruatie poate sa vina cu sapte zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit. Sau poate aparea o sangerare redusa (numita spotting) imediat dupa folosire. Dereglarea este de cele mai multe ori temporara. Iar urmatoarea luna lucrurile vor reveni la normal. Daca ai totusi motive de ingrijorare, consulta medicul.

Te poti confrunta cu efecte secundare

Sunt foarte multe efecte secundare asociate cu pilula de a doua zi. Insa multe dintre ele nu sunt atat de des intalnite. De regula, cele mai multe femei s-au confruntat cu dureri abdominale, greata, varsaturi, oboseala, dureri de cap, schimbari menstruale si stari de ameteala. Insa aceste efecte secundare sunt in stransa legatura cu nivelul tau hormonal si cu sensibilitatea organismului. In cel mai bun caz, este posibil sa nu te confrunti cu efecte secundare.

Nu iti va afecta deloc organismul

Sunt sigura ca ai mai citit despre efectele secundare ale pilulei de a doua zi. Sau s-a intamplat sa citesti ca, mai devreme sau mai tarziu, te vei confrunta cu unele neplaceri. Insa fiecare femeie este unica, iar aceste reactii difera de la un organism la altul. Sunt femei care au apelat de mai multe ori la aceasta metoda contraceptiva si nu au avut stari de ameteala, dureri de cap sau varsaturi. Si sunt femei care s-au confruntat cu unele simptome dupa prima administrare.

Fii pregatita pentru schimbari de dispozitie

Folosirea pilulei de a doua zi produce foarte multe schimbari hormonale in organismul feminin, intervenind in echilibrul hormonal natural. Drept urmare, folosirea acestei metode anticonceptionale, chiar de mai multe ori pe an, poate duce la schimbari de dispozitie sau la stari depresive. Aceste reactii sunt perfect normale si nu ar trebui sa te sperie. Te vei simti mai bine in cateva zile. Daca ai folosit de mai multe ori aceasta metoda si starile sunt tot mai dese, este recomandat sa te sfatuiesti cu medicul de specialitate.

Foto: Shutterstock.com