Insarcinata in timpul pandemiei COVID-19: Tot ce trebuie sa stii

1
De Irina Constantin
11 apr. 2020

Ne aflam intr-o perioada plina de incertitudine si stres. De aceea, probabil ca te gandesti cu teama la sarcina ta si la momentul nasterii.

Daca esti insarcinata in aceasta perioada dificila, nu trebuie sa intri in panica. Desi lucrurile pot parea ceva mai dificile decat te asteptai, totul va fi bine daca te informezi temeinic si respecti recomandarile oferite de sursele oficiale.

Esti insarcinata? Consuma alimente bogate in acid folic

Iata care sunt cele mai des intalnite intrebari ale femeilor insarcinate si raspunsurile acordate de specialisti. Nu uita ca informarea este cheia, asa ca trage aer in piept si nu iti face griji. Totul va fi ok!

Sarcina in perioada pandemiei: 3 intrebari si raspunsuri utile

1. Femeile insarcinate au un risc crescut de infectare cu noul Coronavirus?

Raspunsul oficial este nu. Nu exista niciun studiu stiintific care sa ateste acest lucru, iar gravidele nu fac parte din grupurile principale de risc, reprezentate de persoanele in varsta si persoanele ce sufera de afectiuni cronice precum diabet, boli cardiovasculare sau autoimune.

Totusi, imunitatea femeilor poate fi ceva mai scazuta in timpul sarcinii, iar simptomele COVID-19 ar putea fi resimtite mai intens de acestea.

Cum iti dai seama ca esti insarcinata inainte de a face un test de sarcina?

Acestea fiind spuse, nu trebuie sa intri in panica, dar nici sa renunti la precautie. Protejeaza-te cum ai face-o in mod normal. Spala-ti mainile, autoizoleaza-te si iesi afara doar pentru controalele medicale periodice si alte lucruri care nu suporta amanare.

2. Virusul COVID-19 se poate transfera de la femeia insarcinata catre bebelus?

Sarcina in perioada pandemiei iti poate provoca tot felul de frici si indoieli. Este normal sa fie asa, deci nu te judeca prea tare.

Multe viitoare mamici se intreaba daca nu cumva pot contracta virusul si transmite mai departe fatului. Se pare ca acest aspect nu reprezinta un motiv de ingrijorare, conform cazurilor de pana acum.

Doua femei din China, infectate cu COVID-19, au nascut copii sanatosi, iar alt studiu care a urmarit sarcina femeilor aflate in al treilea trimestru a aratat ca acestea au nascut prunci cu o stare generala buna de sanatate. Cercetatorii nu au gasit virusul in lichidul amniotic, in cordonul ombilical sau in secretiile recoltate din gatul bebelusilor.

Dieta pentru fertilitate: te poate ajuta sa ramai insarcinata

3. Pot femeile infectate cu COVID-19 sa isi alapteze copiii?

Unul dintre studiile mentionate mai sus arata ca virusul nu a fost gasit in laptele matern al femeilor infectate.

Specialistii spun ca beneficiile alaptarii sunt semnificativ mai mari decat orice risc de transmitere a noului Coronavirus prin intermediul laptelui matern.

Cu toate acestea, medicii previn proaspetele mamici ca alaptarea presupune o apropiere mare intre bebelus si mama. Astfel, picaturile si secretiile pot ajunge usor de la femeie la copil.

In cazul in care tocmai ai nascut si suspectezi ca ai putea fi infectata, este important sa ai o igiena cat mai buna, sa te speli des pe maini si sa minimizezi contactul direct dintre tine si bebelus.

Dezinfecteaza biberoanele, pompele pentru san, jucariile celui mic si orice alte obiecte intra in contact cu tine si cu bebe. Nu in ultimul rand, contacteaza-ti imediat medicul, pentru a primi recomandari personalizate.

Foto: Unsplash.com