Dieta pentru fertilitate: te poate ajuta sa ramai insarcinata

1
De Mara Ionescu
3 feb. 2020

Avand in vedere ca infertilitatea este o problema tot mai des intalnita, a devenit un trend sa consumi diverse alimente pentru potentialul lor de a spori fertilitatea. 

Insa expertii analizeaza cu atentie eficienta unor astfel de diete. Chiar te ajuta sa ramai insarcinata?

Ultimii 10 ani au aratat o crestere a interesului asupra importantei pe care alimentatia si stilul de viata le au asupra fertilitatii. S-a observat ca regimul alimentar sanatos influenteaza pozitiv starea de bine a organismului si contribuie la imbunatatirea ratei de succes a tratamentelor pentru stimularea fertilitatii.

Infertilitatea secundara, problema despre care femeile nu vorbesc

Insa nu numai femeile care vor sa ramana insarcinate sunt interesate de acest subiect. Multe femei solicita consultanta inainte de conceptie, un serviciu care le permite sa inteleaga si sa rezolve problemele legate de dezechilibrele hormonale si deficienta nutritionala, inainte de a ramane insarcinate.

Este cazul unei paciente de 29 de ani, care a hotarat sa viziteze un specialist naturopat inainte de a ramane insarcinata. Ea pierduse o sarcina anterior si dorea sa faca tot ce-i statea in putere pentru a-si spori sansele de a avea o sarcina lipsita de probleme. “Am avut o perioada de pregatire de trei luni inainte de a ramane insarcinata. Din regimul alimentar au fost excluse zaharul, cerealele, grasimile saturate si cofeina. In plus, am luat unele suplimente naturiste”, a declarat Britt Duffy Adkins.

Pana la urma, Adkins a nascut gemeni. Ea pune acest fapt pe seama regimului alimentar pe care l-a urmat, pentru ca nimeni din familia ei sau a sotului nu a mai conceput gemeni. “Nu stiu daca dieta a fost motivul pentru care am nascut gemeni, dar cu siguranta m-am simtit bine ca am urmat-o.”

Ce reprezinta dieta pentru fertilitate?

Exista mai multe tipuri de diete pe care specialistii in naturapatie le recomanda pentru stimularea fertilitatii. “Pe scurt, o astfel de dieta creste aportul de nutrienti prin introducerea unor meniuri echilibrate in stilul de viata al unei persoane”, a explicat nutritonista Tracy Lockwood Beckerman, autoare a cartii de succes “The Better Period Food Solution.” In vreme ce unii experti recomanda dieta keto, diete fara gluten sau produse lactate, cele mai multe diete de fertilitate arata cam la fel: sunt bogate in grasimi sanatoase, fructe si legume colorate, nuci, fasole si linte, proteina din carne slaba si cereale integrale.

8 alimente care sustin fertilitatea. Este dovedit stiintific

Daca esti familiarizata cu dietele populare, poate iti suna cunoscut: “Datele stiintifice indica faptul ca dieta similara dietei mediteraneene poate avea un impact pozitiv asupra infertilitatii”, sustine dr. Rashmi Kudesia, specialist in endocrinologie si infertilitate la CCRM Houston.

Functioneaza dieta pentru fertilitate?  

Infertilitatea are multe cauze, iar studiul mentionat se concentreaza doar asupra uneia dintre ele, si anume infertilitatea anovulatorie. Insa, ca o concluzie generala, o astfel de dieta reduce cu 27% riscul de infertilitate, ceea ce o recomanda ca un aliat al femeilor care doresc sa ramana insarcinate.

Foto: Getty Images.