Infertilitatea secundara, problema despre care femeile nu vorbesc

1
De Maria Constantin
20 ian. 2020

Cuplurile care nu reusesc sa aiba al doilea copil se confrunta cu multe frustrari, insa problemele lor nu sunt atat de vizibile in dezbaterea despre infertilitate.

Desi nu resimt aceeasi presiune cu a cuplurilor care nu reusesc sa aiba un copil, cele care au un copil, dar nu reusesc sa-l aiba pe al doilea trec prin dificultati la fel de mari.

In cazul femeilor sub 35 de ani, se considera ca se confrunta cu infertilitatea dupa 12 luni de incercari de a ramane insarcinata, iar in cazul celor de peste 35 de ani, infertilitatea este luata in calcul dupa sase luni de incercari, a explicat Jacqueline Ho, expert in infertilitate la Keck Medicine of USC, pentru InStyle.

Elise G., o mama cu doi copii din Boston, s-a confruntat cu infertilitatea secundara cand si-a dorit sa devina mama pentru a doua oara. „Cand l-am avut pe primul, ne-am casatorit si desi credeam ca o sa dureze ceva pana cand voi ramane insarcinata, am ramas din prima luna. Am presupus ca atunci cand voi fi pregatita sa incerc pentru al doilea, voi putea controla momentul”, a povestit ea.

Lucrurile n-au mers, insa, asa cum se astepta Elise. Dupa noua luni de incercari, a urmat o consultatie la endcrionolog. Cateva teste standard au indicat ca ea avea un nivel anormal de scazut al hormonului feminin, iar sotul avea un numar redus de spermatozoizi, iar acestia aveau o mobilitate scazuta – doi factori care pot contribui la infertilitate.

Incapacitatea de a concepe dupa o prima sarcina afecteaza aproximativ 10% din cuplurile din toata lumea, desi pierderile de sarcina pot fi incluse in definitia infertilitatii secundare. Mai multe studii, indeosebi cele din SUA, nu fac o diferenta intre infertilitatea primara (cea a cuplurilor care nu pot avea copii) si cea secundara, asa ca e dificil de stiut cu exactitate cate femei nu reusesc sa aiba al doilea copil.

De ce nu se discuta despre infertilitatea secundara

Problemele cu care se confrunta femeile si cuplurile care isi doresc cu ardoare al doilea copil nu sunt deloc mici. „Persoanele care se confrunta cu infertilitatea secundara se pot simti ignorate in discutiile despre infertilitate pentru ca ele au deja un copil”, explica Angela K. Lawson, psiholog la Northwestern Medicine Fertility and Reproductive Medicine.

„Am simtit efectiv ca nu puteam vorbi despre asta, in special cu prietenele despre care stiam ca au avut probleme de infertilitate la primul lor copil sau care se confruntau chiar atunci cu infertilitatea”, confirma Elise. „Atat de multi oameni incercau sa ajunga in punctul in care noi eram deja, incat ar fi parut prea egoist sa ma plang ca nu pot concepe a doua oara”, a adaugat ea.

Afla care sunt cele mai frecvente mituri despre infertilitate

Oricum am privi-o, infertilitatea e infertilitate si daca n-ai copii si daca ai, dar mai vrei. Pe masura ce aceasta dorinta creste, iar esecurile se aduna, frustrarea si neincrederea devin distrugatoare. InStyle prezinta factorii obisnuiti care conduc la infertilitate si ce poti face daca treci prin asa ceva.

Varsta

Este cel mai important factor asociat cu infertilitatea. „Calitatea si cantitatea ovulelor intra in declin de-a lungul timpului”, arata Kara Goldman, profesor asistent de obstetrica si ginecologie la Northwestern University. Numarul sarcinilor pierdute si anomaliile cromozomiale cresc odata cu varsta, incepand de la 35 de ani in sus, adauga Jacqueline Ho. Apropiindu-se de 35 de ani si cu un sot cu 10 ani mai in varsta, Elise a fost afectata de acesti factori.

Schimbarea stilului de viata

Inca nu stim pe deplin cum ne pot afecta fertilitatea anumite alimente, dar mentinerea unei greutati optime este esentiala. Greutatea poate avea legatura cu ovulatia neregulata, un factor important care influenteaza capacitatea de a ramane insarcinata, arata Dr. Ho, la fel si exercitiile fizice excesive. Alti factori care tin de stilul de viata, precum fumatul si consumul de alcool, pot reprezenta un risc mai mare pentru infertilitate.

O operatie sau complicatii ale unei sarcini anterioare

Daca primul copil s-a nascut prin cezariana, operatia din abdomen si pelvis poate conduce la formarea unor tesuturi cicatriciale. „Trompele uterine sunt structuri fragile care pot fi blocate cand exista o inflamatie sau un tesut cicatricial in apropiere”, arata Dr. Ho.

Daca trompele sunt blocate, ovulele nu mai pot ajunge in uter, iar spermatozoizii nu le pot atinge. Daca placenta ramane in uter dupa nastere, exista un risc crescut de a avea si tesuturi cicatriciale. Alte interventii in uter, precum dilatarea sau chiuretajul pentru a indeparta tesut din uter pot condduce la aparitia tesutului cicatricial.

In cazuri rare, sangerarea abundenta dupa nastere poate afecta celulele din creier implicate in producerea hormonilor necesari pentru ovulatie, explica Dr. Ho.

Infertilitatea masculina

Scaderea cantitatii de sperma a partenerului, in special din cauza unor factori de stil de viata precum fumatul, joaca un rol in infertilitate. Intre 40 si 50% din cazuri, infertilitatea masculina este cea care impiedica sarcina, arata InStyle. Femeile au tendinta de a se invinovati, mai ales daca au nascut o data, dar infertilitatea implica doi oameni.

In cazul Elisei, cantitatea redusa de sperma si mobilitatea scazuta a spermatozoizilor au fost de vina. In cele din urma, fertilizarea in vitro a ajutat cuplul sa conceapa al doilea copil. Dar Elise spune ca vrea ca oamenii sa stie ca, desi infertilitatea e o problema care cade aproape intotdeauna pe umerii femeilor, „infertilitatea nu este o problema a femeilor, este o problema a cuplului”.

Ce poti sa faci daca te confrunti cu infertilitatea secundara?

In primul rand, trebuie sa faci un nou set complet de analize, recomanda Dr. Goldman. Acesta va include un istoric detaliat al ciclurilor menstruale, o ecografie a trompelor uterine si a uterului, o analiza a nivelului de ovule si o analiza a spermei.

Recomandarea generala pentru infertilitate este ca, daca ai sub 35 de ani, sa mergi la un doctor dupa un an de incercari, iar daca ai peste 35 de ani, sa mergi la o consultatie dupa sase luni. Dar nu trebuie sa astepti. „In cele mai multe cazuri de infertilitate, este indicat sa ceri ajutor mai repede decat prevad aceste recomandari”, spune Dr. Goldman. Interventia rapida poate identifica probleme tratabile si te ajuta sa iei din timp masurile utile – de exemplu fecundarea in vitro.

5 sfaturi ale expertilor

Emotiile nu sunt programabile

Poti fi fericita ca ai un copil, dar profund intristata ca nu reusesti sa ai inca unul, spune Dr. Angela Lawson.

Fii sincera in legatura cu ceea ce traiesti

Femeile care se confrunta cu infertilitatea secundara sunt mai putin dispuse sa intre in grupurile de sprijin sau sa vorbeasca cu prietenele decat cele care au infertilitate primara. Ele acumuleaza sentimente negative precum stresul, izolarea, anxietatea si depresia, arata Emily Dosett, profesor asistent la Keck School of Medicine of USC.

Ce este infertilitatea si cum se poate trata?

Exprimarea sentimentelor intr-un grup de sprijin te poate ajuta sa dezvolti strategii prin care sa te descurci cu problema ta, considera Angela Lawson. Daca nu reusesti sa te deschizi de teama ca vei fi judecata gresit, cauta sa vorbesti cu o ruda sau o prietena apropiata, sugereaza ea.

Ajuta-i pe ceilalti ca sa te ajute

Spune-le oamenilor ce anume te-ar ajuta, recomanda Lawson. De exemplu, daca iti doresti doar ca cineva sa auda ce ai de spus, poti sa zici ceva de genul: „Ar fi de mare ajutor sa am pe cineva care sa ma asculte.” Daca iti doresti doar sa ai pe cineva care sa-ti distraga atentia de la probleme, e in regula s-o spui. Ghidandu-i pe ceilalti te poate ajuta sa comunici mai bine cu ei. Iar daca ii ajuti pe ei, si ei te ajuta pe tine.

Solicita ajutor suplimentar

Daca emotiile tale iti afecteaza rutina zilnica si tonusul, atunci apeleaza la grupurile de sprijin. Fie ca le gasesti pe Facebook, fie prin intermediul organizatiilor medicale, acestea te vor ajuta sa nu te simti singura si coplesita de emotii.

Nu-ti pierde speranta

Asa cum ai aflat, diversi factori joaca un rol in infertilitate, iar tu si doctorul tau cunoasteti cel mai bine situatia in care te afli. „Mesajul pe care l-as adresa celorlalte femei care se confrunta cu infertilitatea este sa aiba incredere in proces si sa fie deschide la progresele tehnologiei moderne”, spune Dr. Ho.

Rata de succes a fertilizarii in vitro tinde intre 30 si 40% in randurile femeilor sub 35 de ani, arata InStyle. „Daca cineva poate sa duca aceasta povara, atunci femeile o pot face”, conchide Jacqueline Ho.

Foto: Getty Images.