Intr-o relatie complicata cu mancarea. Cum tratezi foamea emotionala

1
De Monica Radulescu
31 aug. 2018

Te-ai refugiat vreodata in ciocolata, inghetata si prajituri in momente de stres? Foamea emotionala poate fi periculoasa pentru sanatate, asa ca afla cum o tratezi.

Psihologii spun ca de cele mai multe ori mancam nu pentru ca ne este foame, ci pentru ca am ajuns sa „tratam” si sa alinam prin alimentatie emotiile negative. De aici pana la a pierde controlul este un pas mic, dar periculos. In timp, obiceiul da dependenta si multe kilograme in plus.

Mancatul emotional este o tulburare de comportament cu care se confrunta din ce in ce mai multi oameni. Am stat de vorba despre acest subiect cu Cristina Fedorovici, psihoterapeut specializat in tratamentul obezitatii si al tulburarilor de comportament, ca sa aflu cum putem tine sub control foamea emotionala.

Cum recunosti foamea emotionala

Este bine sa stii ca, in timp ce foamea fizica se instaleaza treptat, foamea emotionala apare brusc. „Este o nevoie acuta de a manca orice.  Simtim ca vrem sa mancam ceva la o ora dupa ce am luat pranzul sau cina, de multe ori ceva dulce, apoi sarat, apoi iar dulce. Foamea emotionala nu se simte in stomac asa cum se simte foamea fizica”, spune Cristina. Astfel, putem manca chiar daca suntem satui, din simplul motiv ca un aliment anume ne da o stare de bine. Insa aceasta senzatie de foame trece daca ii dam timp. Asta pentru ca mancatul emotional ne indeamna spre alimente nesanatoase.

Ce emotii ascunde mancatul emotional

„Mancatul emotional ascunde o multime de emotii. Se poate manca emotional daca suntem stresati sau anxiosi, daca suntem fericiti, daca suntem plictisiti. Da, si plictiseala e un factor important. Apare mai ales la oamenii care sunt foarte activi in timpul zilei, iar in momentul in care ajung acasa de la job si se deconecteaza, isi dau seama ca nu stiu ce sa faca cu timpul lor. Asa ca foarte multi dintre ei mananca pana adorm”, atrage atentia psihoterapeutul. Asadar, trebuie sa descoperi care sunt nevoile tale adevarate, ca sa nu mai fie nevoie sa compensezi prin alimentatie nesanatoasa.

Mancatul emotional are radacini in copilarie

„De multe ori incepe in copilarie”, spune specialistul.  „Atunci cand eram mici si aveam o durere emotionala, ne simteam mai bine daca primeam ceva de mancare de la mama. Exista o mare legatura intre mancare si nevoia de afectiune. Acum, ca adulti, in momentul in care avem nevoie de afectiune si nu o primim, ne este la indemana sa ne refugiem intr-un preparat delicios”. (Cristina Fedorovici, psihoterapeut specializat in tratamentul obezitatii si al tulburarilor de comportament)

Cateva sfaturi utile
  • Recunoaste semnalele senzatiei de foame.
  • Incearca sa limitezi consumul de alimente nesanatoase.
  • Trece intr-un jurnal gandurile pe care le ai in momentul in care simti nevoia sa mananci.
  • Apeleaza la un specialist atunci cand simti ca nu mai detii controlul.

Foto: Shutterstock.com