Cum sa te opresti din mancatul compulsiv: trucul unui neurocercetator

1
De Cristiana Astefanoaiei
3 mart. 2024

Daca mananci cand esti stresata sau de plictiseala, aceste trucuri te pot ajuta.

Mancatul excesiv sau compulsiv are efecte negative asupra sanatatii, siluetei si starii noastre generale. Psihiatrul si neurcercetatorul Dr. Judson Brewer vorbeste despre mecanismele cerebrale care stau la baza supraalimentarii.

Conform expertului, mancatul emotional sau tendinta de a manca chiar si atunci cand nu ne este foame sunt doi dintre cei mai mari factori care contribuie la dificultatea de a pierde in greutate. In urma cercetarilor sale, a concluzionat ca aceste obiceiuri se nasc din dorinta noastra de a alunga sentimentele negative.

De ce mancam compulsiv

„Stramosii nostri erau in savana in cautare de hrana, gaseau mancare si exista un proces in trei pasi: intai aparea declansatorul. Al doilea pas era sa manance mancarea si, daca era vorba despre calorii bune, al treilea pas era ca stomacul sa trimita acest semnal de dopamina catre creier, spunandu-i: „Aminteste-ti ce ai mancat si unde ai gasit mancarea”. In acelasi timp, creierul lor invata unde se afla pericolul, declansand sentimente neplacute. Cand vedeau un tigru in jungla, o luau la fuga”, explica specialistul.

Acum avem frigidere si disponibilitatea alimentelor 24/7. Asadar, in creier se face o legatura intre cele doua nevoi primare: hrana si protectie.

Brewer explica in cartea sa, „The Hunger Habit”, ca mintea noastra apeleaza la obiceiuri inconstiente si la mecanismele de supravietuire integrate in creierul nostru.

Sa spunem ca suntem tristi, suparati, plictisiti, singuri sau frustrati – pentru creierul nostru aceste sentimente sunt ca acel tigru. Acesta spune „ooh, asta e rau, fa-l sa dispara”, iar daca se intampla sa mancam ceva bun, cum ar fi ciocolata, inghetata sau prajituri, creierul nostru spune „asta se simte bine”, si primim acea doza de dopamina. Astfel, creierul nostru se conecteaza la semnalul ca ori de cate ori suntem tristi, suparati, plictisiti sau singuri ar trebui sa mancam ceva bun. De aceea se numeste „comfort food” si „stress eating”, spune Brewer.

Cum scapi de un obicei negativ folosind curiozitatea. Metoda unui specialist in dependente

Cum poti renunta la mancatul excesiv

In mai multe interviuri, Dr. Judson Brewer considera ca cea mai simpla cale de a renunta la mancatul compulsiv este sa devenim 100% constienti. Prezenta noastra atat fizica cat si mentala in timpul actului de a manca va reduce tendinta de a consuma mai mult decat avem nevoie.

Am facut studii cu o aplicatie numita Eat Right Now care ii face pe oameni sa fie atenti in timp ce mananca. Luam oameni care mananca alimente foarte procesate sau care mananca in exces si ii facem atenti in timp ce mananca. Masuram valoarea de recompensa a creierului si cat de repede se schimba doar prin acel simplu act de constientizare. Am publicat un studiu in urma cu cativa ani, care arata ca este nevoie ca cineva sa practice mindfulness de 10 pana la 15 ori ca sa observe ca mananca prea mult, astfel incat valoarea de recompensa sa scada sub zero si sa inceapa sa-si schimbe comportamentul. Asadar, atata timp cat suntem atenti, vom invata destul de repede cat de recompensator sau daunator este un comportament. Acesta este modul in care ne reconfiguram creierul pentru schimbare. Pur si simplu practicand atentia atunci cand mancam„, explica neurcercetatorul Judson Brewer.

Cum sa renunti la mancatul haotic doar punandu-ti cateva intrebari atunci cand iti este foame

Specialistul spune ca o simpla intrebare ne scuteste de supraalimentare si de senzatia de balonare pe care o avem cand mancam excesiv.

„Ne putem intreba dupa fiecare imbucatura: Este la fel de buna, mai buna sau mai rea decat ultima imbucatura?. Daca luam cina, putem observa ca primele imbucaturi sunt cu adevarat delicioase, dar la sfarsitul cinei, daca suntem atenti, incepem sa observam ca aceeasi mancare nu mai are acelasi gust. Daca observam acel platou al placerii, cand la inceput este satisfacator si apoi incepe sa se stabilizeze, inseamna ca putem sa ne oprim”, spune specialistul.

Foto: Freepik.com