Legatura dintre anxietate si nivelul zaharului din sange

1
De Cristina Tudor
28 aug. 2018

Te-ai intrebat vreodata de ce ti-ai dori o gogoasa sau un croissant cu crema de branza dupa ce ai petrecut toata noaptea sau dupa ce ai avut grija de un bebelus bolnav? Sau de ce preferi o inghetata si nu cateva fructe de padure, dupa o zi obositoare?

Raspunsul vine de la cei de la Mind Body Green si este destul de simplu: din cauza stresului.

Stim deja ca daca mancam alimente bogate in zahar sau grasimi atunci cand suntem stresati, influentam anumite sisteme din corp, care ne vor face sa ne simtim bine si care activeaza sistemul limbic – cel care ne influenteaza emotiile si instinctele: frica, placerea si furia.

Cu alte cuvinte, daca mancam aceste alimente, creierul nostru va crede ca ne vom simti mai bine. Insa problema este ca acest sentiment este doar de moment si nu ne ajuta pe termen lung. Intram, astfel, intr-un cerc vicios, in care avem nevoie in mod constant de zahar, altfel nu suntem multumiti.

Stresul poate influenta modul in care gandim si poate dicta corpului ce sentimente sa avem.

De asemenea, el ne influenteaza si felul in care mancam, precum si somnul. Toate acestea pot sa duca la rezultate pe care nu ni le dorim, precum obezitate, diabet, infarct sau probleme cu inima.

Anxietatea si depresia sunt rezultatul unor dezechilibre la nivelului microbiotei intestinale, cauzate de nivelul zaharului din sange, care este influentat de stres cronic si alegeri alimentare mai putin benefice pentru organism.

Iata 5 modalitati de a scapa de stres si de a renunta la zahar:
  1. Ia-ti cate clipe in fiecare zi pentru a face cateva exercitii de respiratie. Asta te poate ajuta sa iti si potolesti poftele.
  2. Odihneste-te. Incearca sa dormi macar sapte ore pe noapte. Somnul ajuta atat cu poftele, cat si cu stresul.
  3. Evita alcoolul in exces. Acesta iti afecteaza somnul si metabolismul. Pe langa asta, nu ajuta anxietatea si depresia, ci va face totul mult mai rau.
  4. Fa exercitii. Aceasta este o metoda foarte buna de a reduce stresul si a scapa de pofte.
  5. Mananca alimente sanatoase. Evita grasimile nesanatoase, alimentele procesate, zaharul, mancarea fast food si sucurile gazoase. Mananca multe legume si fructe. O sa-ti fie mai greu la inceput sa renunti la alimentele nesanatoase, dar odata ce o vei face, vei vedea ca poftele o sa dispara.

Nu uita, hormonii, poftele, functionarea creierului si digestia sunt strans legate intre ele. Daca faci cateva schimbari in stilul tau de viata, vei vedea ca totul poate sa fie mai bine.

Foto: Shutterstock.com