Lipsa iodului poate duce la alterarea definitiva a functiilor creierului. Ce alte consecinte dezastruoase poate avea acest deficit

1
De Cristina Tudor
14 sept. 2019

Deficitul de iod este unul dintre factorii favorizanti ai bolilor tiroidiene. In acest moment, in lume, sunt peste un milliard de persoane care sufera de tulburari produse de lipsa iodului.

Iodul este prezent in cantitati foarte mici in corp si cu toate acestea are un rol crucial in buna functionare a tiroidei, o glanda care regleaza cele mai importante functii ale organismului. In mod normal, necesarul zilnic de iod pentru un adult este de 150 micrograme, pentru copii, de 90-120 micrograme, pentru femei insarcinate, de 200 micrograme, iar pentru sugari de 90 micrograme.

Cel mai adesea, acest mineral este adus in organism prin alimentatie, cele mai bune surse fiind sarea iodata, algele marine, pestele, carnea si produsele lactate. De asemenea, trebuie mare atentie si la consumarea alimentelor ce contin substante antitiroidene (scad absobtia iodului): varza, conopida, fasolea si lintea.

In anumite zone din tara noastra iodul se gaseste in cantitate scazuta in sol, apa si alimente. Aceste zone se numesc endemice sau gusogene si sunt regiuni de deal, subcarpatice, unde frecventa tulburarilor datorate deficitului de iod este mai mare. Astfel, pentru suplimentarea iodului din alimentatie, a fost introdusa sarea iodata si pastilele cu iodura de potasiu.

Iodul, „materie prima” pentru tiroida

Hormonii tiroidieni sunt fabricati plecand de la un element natural – iodul – pe care glanda tiroida il capteaza din alimentatie. O alimentatie echilibrata aduce in jur de 300 micrograme de iod pe zi, ceea ce este suficient.
Hormonii tiroidieni actioneaza pe un mare numar de functii din organism. Un exces de hormoni T3 si T4 (hipersecretie tiroidiana) provoaca o crestere a temperaturii, metabolismul este accelerat, ceea ce explica senzatia de sete, de sensibilitate la caldura si accelerarea tuturor functiilor in organism. Invers, o scadere a hormonilor tiroidieni (hiposecretie tiroidiana) duce la o scadere a temperaturii corporale si a tuturor functiilor din organism.

Copiii, cei mai afectati

Cele mai mari complicatii ale deficitului de iod apar la nou-nascuti si la sugari si constau in alterarea ireversibila a creierului. Mai exact, din cauza insuficientei tiroidiene poate aparea retardul mental.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.