Masajul cu ulei cald: scapa de stres in doar 15 minute

masajul cu ulei cald
1
De Larisa Giurea
3 apr. 2019

Masajul cu ulei cald, numit „abhyanga” in medicina Ayurvedica, este un tratament de auto-ingrijire menit sa ajute eliminarea toxinelor din tesuturi.

Practicat in mod regulat, masajul cu ulei cald imbunatateste circulatia sangelui si digestia, relaxeaza sistemul nervos si muscular, hraneste si hidrateaza pielea si te face sa radiezi!

In abhyanga, uleiul cald este combinat cu plante medicinale, diferite de la individ la individ, pentru un efect personalizat care calmeaza trupul si mintea. Nu ai nevoie decat de 15 minute pentru a activa toate beneficiile masajului cu ulei cald!

Care sunt efectele masajului zilnic cu ulei cald?
  • Elimina stresul si toxinele
  • Imbunatateste circulatia sangvina
  • Ajuta in combaterea durerilor si artritei
  • Imbunatateste digestia si sistemul imunitar
  • Creste flexibilitatea muschilor si a incheieturilor
Cum alegi uleiul potrivit pentru masajul abhyanga?

In ceea ce priveste alegerea uleiului potrivit pentru masaj, exista o varietate de optiuni, in functie de preferinte si efectul dorit. Uleiurile speciale pentru masajul Ayurvedic sunt combinate cu ierburi medicinale, menite sa trateze afectiuni specifice.

Uleiul de susan este plin de antioxidanti, iar acizii grasi din compozitia lui repara pielea uscata si deshidratata. Acest ulei este recomandat in Ayurveda, datorita proprietatilor sale de revitalizare si rejuvenare. Daca ai pielea sensibila, poti opta si pentru ulei de cocos sau ulei de jojoba.

Uleiul mai putin cunoscut care poate face minuni pentru pielea si parul tau

Cum sa te pregatesti pentru masajul cu ulei cald?
  • Uleiul trebuie incalzit inainte de fiecare utilizare. Pune 50 ml de ulei intr-o sticluta pe care o asezi intr-un vas cu apa fierbinte pentru aproximativ 5 minute. Alternativ, uleiul se poate incinge pe foc si lasa la racit pana ajunge la o temperatura optima pentru realizarea masajului.
  • Masajul poate fi realizat in sezut sau pe podea. Asigura-te ca incaperea este incalzita si foloseste un prosop exclusiv pentru masaj – acesta te va ajuta sa nu aluneci si va absorbi excesul de ulei.
  • Miscarile cu care se realizeaza masajul sunt simple. Pentru zonele rotunjite ale corpului, cum ar fi capul, coatele sau genunchii, se efectueaza miscari circulare, cu presiune moderata. Cu miscari lungi se maseaza celelalte zone (gatul, bratele, picioarele), aplicand mai putina presiune pe inima, abdomen si zonele sensibile.

3 tipuri de masaj pentru o stare Zen

Care sunt etapele masajului abhyanga?

1. Incepe masajul cu ulei cald din zona capului. Maseaza-ti scalpul cu ajutorul degetelor si continua cu masajul fetei si al urechilor, efectuand miscari circulare.

2. Cu palmele deschise, foloseste miscari lungi pentru a masa zona gatului, a claviculei si a umerilor. Apoi maseaza bratele, antebratele si palmele, utilizand miscari circulare pentru umeri, coate, incheieturi si fiecare deget in parte.

3. Masajul trunchiului se realizeaza cu o combinatie de miscari drepte si circulare, care ajuta drenajul limfatic. Maseaza pieptul folosind miscari lungi, de la un subrat la altul, mai intai cu mana dreapta si apoi cu mana stanga. Continua cu miscari circulare dinspre partea dreapta a pieptului inspre stanga si inapoi. Cu aceleasi miscari circulare, maseaza abdomenul pornind din coltul dreapta jos si urca spre partea stanga. Aceasta miscare urmareste directia tranzitului intestinal si face minuni atunci cand te simti balonata!

8 pozitii de yoga care te scapa de balonare

4. Maseaza-ti picioarele folosind miscari drepte si lungi pentru pulpe si gambe si miscari circulare pentru fese, genunchi si glezne. Incheie cu masajul talpilor si al degetelor de la picioare. Indeparteaza excesul de ulei cald de pe talpi cu ajutorul prosopului.

5. Daca ai pielea uscata, lasa uleiul sa patrunda in piele pentru inca 5 sau 10 minute de la terminarea masajului. Relaxeaza-te sau mediteaza in timp ce uleiul isi face efectul asupra sanatatii si aspectului pielii.

6. Amplifica efectul masajului cu un dus cald. Foloseste un sapun delicat si, dupa caz, aplica sampon de doua ori pentru a elimina tot uleiul din par.

Foto: Shutterstock.com