Uleiul mai putin cunoscut care poate face minuni pentru pielea si parul tau

Denisa Toma1
De Denisa Toma
19 nov. 2018

Mult mai putin cunoscut decat alte ingrediente naturale miraculoase, precum uleiul de argan sau untul de shea, uleiul de marula incepe treptat sa devina recunoscut.

Este numit si „elixirul tineretii” datorita proprietatilor sale uimitoare pentru prevenirea imbatranirii pielii.

Ce este uleiul de marula?

Extras din nucile arborelui cu acelasi nume, uleiul de marula este folosit de sute de ani in Africa de Sud, Zimbabwe sau Mozambic. Este inclus in alimentatie, este folosit pentru conservarea carnii, dar si pentru ingrijirea corpului. Populatia din sudul Africii il utilizeaza pentru a proteja pielea si parul de soarele arzator, ca ulei de masaj pentru bebelusi si in numeroase tratamente cosmetice.

The Ordinary Ulei virgin de Marula 100% presat la rece, 30 ml, 46,50 lei la Farmacia Tei

Are o textura usoara, se absoarbe rapid in piele si contine numerosi nutrienti si acizi grasi esentiali care hidrateaza si combat efectele nocive ale factorilor de mediu. De fapt, uleiul de marula are cu 60 la suta mai multi antioxidanti decat mult mai celebrul ulei de argan.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene, uleiul de marula poate tine sub control efectele nocive ale radicalilor liberi ce cauzeaza imbatranirea pielii, combate acneea si ofera hidratare intensa pielii si parului.

Descopera beneficiile uleiului de marula pentru piele si par:

Protejeaza pielea impotriva factorilor de mediu

Razele ultraviolete, vantul, frigul sau poluarea sunt cativa dintre factorii de mediu care afecteaza in timp pielea si ii accelereaza imbatranirea. Soarele este, de fapt, cel mai important factor care determina imbatranirea pielii intr-un procent de 80 la suta. Printre efectele expunerii la soare se numara aparitia ridurilor, a liniilor fine si a petelor pigmentare, dar si scaderea elasticitatii pielii.
Folosirea protectiei solare zi de zi este esentiala pentru a-ti pastra pielea tanara, dar pentru a reduce inflamatia cronica la nivel celular produsa de radicalii liberi, pielea are nevoie de antioxidanti puternici. Iar uleiul de marula este o sursa excelenta de antioxidanti cu efect in combaterea radicalilor liberi, asa cum sunt vitaminele E si C.

Previne aparitia vergeturilor si a cicatricilor

Uleiul de marula reduce vizibilitatea vergeturilor si a cicatricilor, avand totodata capacitatea de a preveni aparitia acestora, datorita concentratiei sale de acizi grasi esentiali, antioxidanti, vitamine si minerale. Este usor absorbit in piele, pe care o hidrateaza intens, ii ofera mai multa elasticitate si suplete. Iar o piele hidratata si elastica este mult mai putin predispusa la formarea vergeturilor. Uleiul de marula este o alternativa naturala pentru femeile insarcinate care vor sa previna vergeturile, dar si pentru cele care vor sa le estompeze. Il poti folosi pentru a masa tot corpul, in special zonele predispuse la aparitia vergeturilor.

Trateaza si previne aparitia eczemelor

Produsele din comert folosite pentru tratarea eczemei sau a altor probleme ale pielii contin de obicei petroleum, o substanta sintetica ce ofera un efect superficial de hidratare. Acesta formeaza o pelicula la suprafata pielii care poate bloca porii si previne eliberarea toxinelor.
Uleiul de marula trateaza cu succes pielea afectata de eczeme, fiind intens hidratant, dar fara sa blocheze porii. De asemenea, unele studii au aratat ca acidul gras omega 6 continut de uleiul de marula poate reduce simptomele eczemei, precum inflamatia sau mancarimea.

Hidrateaza pielea in profunzime

Unul dintre motivele pentru care uleiul de marula este excelent pentru hidratarea pielii este dimensiunea foarte mica a moleculelor sale, care penetreaza astfel cu usurinta straturile pielii. De asemenea, compozitia uleiului de marula este asemanatoare cu cea a uleiurilor produse in mod natural de piele, fiind un substitut excelent pentru pielea uscata. Pentru ca patrunde rapid in piele, acest tip de ulei are o textura usoara si nu lasa o pelicula grasa la suprafata, asa cum se intampla in cazul uleiurilor naturale care au molecule mari, ce nu pot penetra pielea.

Este potrivit pentru orice tip de piele

In cadrul unui studiu realizat in anul 2015, cercetatorii au descoperit ca uleiul de marula nu are efecte iritante, fiind potrivit pentru orice tip de piele, inclusiv cea sensibila. Se absoarbe rapid in piele si nu are efect comedogenic, adica nu blocheaza porii. Pentru ca regleaza productia de sebum, este potrivit atat pentru pielea uscata, cat si pentru pielea grasa.

Are efect anti-aging

Continutul ridicat de acizi grasi omega, impreuna cu vitaminele C si E, transforma uleiul de marula intr-un ingredient natural cu proprietati excelente in combaterea radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii. In afara rolului protector, uleiul de marula ii ofera tenului o stralucire discreta, naturala si sprijina pielea matura in procesul de reinnoire celulara si refacerea colagenului.

Combate acneea

Datorita proprietatilor sale antibacteriene, uleiul de marula reduce aparitia cosurilor. De asemeea, compozitia sa care imita uleiurile naturale produse de piele regleaza productia de sebum, previne blocarea porilor si formarea comedoanelor care se pot transforma ulterior in cosuri.

Vindeca buzele crapate

Pentru ca are un efect intens hidratant, uleiul de marula vindeca buzele uscate si crapate. Patrunde adanc in straturile pielii si ii ofera hidratare din interior. Aplica ulei de marula pe buze de-a lungul zilei, in locul balsamului obisnuit, care poate irita si mai mult pielea deja uscata a buzelor.

Ofera stralucire si protectie parului

Acidul oleic din uleiul de marula, impreuna cu vitamina C, protejeaza firele de par si le ofera un plus de stralucire. Este potrivit pentru orice tip de par si ofera protectie impotriva razelor UV, a temperaturilor ridicate produse de aparatele pentru coafat, dar si de frecarea parului de haine, care degradeaza firele. Uleiul de marula hidrateaza parul uscat, ii ofera mai multa elasticitate si previne in acest fel ruperea. Aplica-l pe lungime si varfuri pentru mai multa hidratare si stralucire, dar il poti folosi si in tratamente cosmetice si masti pentru stimularea radacinilor. Are o textura usoara si nu incarca parul.

Foto: Shutterstock.com