Mihaela Bilic: Alimentul inegalabil care contine lecitina si cele mai bune proteine pentru creier

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
27 ian. 2020

Mihaela Bilic a mai dezvaluit un aliment minune, care ne poate fi de mare ajutor, atunci cand suntem foarte atentie la alimentatie, sanatate si greutate.

Celebra si apreciata nutritionista a descris pe pagina de Facebook a domniei sale unul dintre alimentele miraculoase, nutritive si sarace in calorii. Este vorba despre ou. Si, mai ales, despre galbenus.

Iata ce spune Mihaela Bilic despre galbenusul miraculos de ou:

”Galbenusul este ca un soare cu lecitina atot-folositoare. Despre ou am spus mereu numai de bine, e un fel de esenta de nutrienti inegalabila ca valoare si bioeficienta. Ca are proteine etalon, de cea mai inalta calitate, cred ca stiati.

Ca satura cel mai tare pentru numai 80 cal, probabil ca si asta stiati. Insa ce nu stiati cu siguranta, este cat de versatila si multifunctionala este lecitina din galbenusul de ou.

In greaca, “lecitina” inseamna fix galbenus de ou, desi lecitina gasim si in creier, seminte, oleaginoase si soia. Ce este lecitina? Un fosfolipid, adica o grasime cu fosfor. Ce face ea? In primul rand emulsioneaza lichide, adica face posibil amestecul stabil si omogen intre 2 lichide care nu sunt miscibile (de ex ulei si apa). Fara lecitina din galbenusul de ou n-ar exista maioneza.

Cum se intampla asta? Fosfolipidele sunt un fel de “mormoloci” cu un cap hidrofil(se leaga de apa) si 2 cozi lipofile (se leaga de grasime). Cand noi amestecam de zor cu telul ca sa facem maioneza, fosfolipidele se organizeaza intr-o retea/plasa cu capetele hidrofile la exterior si coditele lipofile la interior. In ochiurile acestei plase sunt tinute picaturile de ulei si asa ia nastere maioneza- cea mai cunoscuta emulsie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.