5 moduri prin care lipsa somnului iti afecteaza sanatatea metabolica

1
De Alice Papuc
11 mart. 2024

Somnul este un aspect esential al sanatatii noastre generale, iar lipsa lui poate avea consecinte semnificative asupra functionarii organismului.

Printre zonele afectate de lipsa somnului se numara si sanatatea metabolica, unde aceasta deprivare poate declansa o serie de probleme serioase. Iata care sunt acestea!

Cresterea inflamatiei din organism

Somnul are un rol esential in reglarea proceselor inflamatorii din organism. Lipsa cronica de somn poate duce la cresterea nivelului de inflamatie in corp, ceea ce poate contribui la aparitia unor boli metabolice precum cele cardiovasculare si diabetul.

Rezistenta la insulina

Un alt aspect important al sanatatii metabolice este reprezentat de rezistenta la insulina. Lipsa de somn poate duce la o rezistenta crescuta la insulina, ceea ce inseamna ca celulele noastre devin mai putin receptive la efectele acestui hormon. Aceasta poate duce la acumularea de glucoza in sange, cresterea nivelului de zahar si, in cele din urma, la dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cercetatorii care au lucrat la un studiu publicat in revista Diabetes Medicine au descoperit ca probabilitatea pre-diabetului la peste 2.000 de adulti sanatosi s-a dublat pentru cei care raportau ca dormeau cinci sau mai putine ore pe noapte, in comparatie cu cei care dormeau in jur de sapte ore pe noapte. Un alt studiu care a analizat datele de la peste un milion de indivizi a constatat ca cei care dormeau cinci sau mai putine ore aveau cu 48% mai multe sanse de a dezvolta diabet.

Tulburari ale metabolismului lipidic

Lipsa somnului poate afecta, de asemenea, nivelurile de lipide in sange. Studiile au aratat ca privarea de somn poate duce la cresterea nivelurilor de colesterol LDL (cunoscut sub numele de colesterol „rau”) si scaderea nivelurilor de colesterol HDL (colesterol „bun”). Aceste schimbari pot creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Cresterea apetitului

Studiile au aratat ca persoanele care sufera de lipsa cronica de somn au un risc crescut de obezitate. Aceasta se datoreaza in parte modificarilor hormonale care afecteaza senzatia de foame si de satietate. Nivelul crescute de grelina, un hormon care stimuleaza apetitul, si cel scazut de leptina, un hormon care indica satietatea, pot duce la consumul excesiv de calorii.

In continuare, oamenii de stiinta sustin ca persoanele care dorm mai putin au tendinta de a consuma mai multe gustari si opteaza pentru alimente cu continut caloric ridicat. De asemenea, ei consuma mai putine proteine si fibre (nutrienti esentiali pentru sanatatea metabolica si senzatia de satietate) decat cei care dorm sapte-opt ore pe noapte.

Nu ai suficienta energie astfel incat sa faci sport

Sportul aduce numeroase beneficii sanatatii tale metabolice. Acesta contribuie la controlul glicemiei, ajuta la arderea caloriilor, te ajuta sa iti dezvolti masa musculara, imbunatateste tensiunea arteriala si lista de beneficii continua.

In ciuda acestor beneficii, lipsa somnului iti va afecta nivelul de energie, iar tu vei face sport din ce in ce mai rar.

5 produse de ingrijire la care nu as renunta niciodata

Cum sa-ti imbunatatesti somnul

Cateva lucruri simple pe care le poti face pentru o odihna mai buna: renunta la telefon cu cel putin o ora inainte de a merge in pat. Seteaza-ti o “rutina de somn”, astfel incat sa te culci si sa te trezesti zilnic la aceeasi ora. Consuma o masa usoara inainte de somn, cu cel putin doua ore inainte. Fa o plimbare scurta si consuma mai multe fibre. Toate aceste obiceiuri simple te vor ajuta sa te odihnesti mai bine si iti vor imbunatati sanatatea metabolica.

Foto: Freepik.com