Nereguli ale menstruatiei pe care nu trebuie sa le ignori

1
De Cristina Tudor
3 sept. 2020

Un ciclu menstrual regulat este semnul unui sistem de reproducere sanatos.

Este foarte important ca fiecare femeie sa stabileasca si sa stie cum este pentru ea ciclul menstrual normal, pentru a putea sesiza schimbarile, daca acestea apar.

Caci, in marea majoritate a cazurilor, iesirea din „tiparul” propriu poate insemna un semnal de alarma care sa avertizeze asupra existentei unei probleme de sanatate sau pur si simplu a unei stari fiziologice (cum este pre-menopauza).

Ce simptome ar trebui urmarite in special? Toate. De la fluxul de sange la cheaguri, de la crampe abdominale la stari migrenoase, oricare poate fi un indiciu asupra starii de sanatate. Iata cateva simptome din perioada menstruala pe care nu ar trebui sa le ignori si sa te adresezi medicului in vederea unui control amanuntit.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, ne explica ce simptome din perioada menstruatiei ar trebui sa ne ingrijoreze.

Simptome menstruatie ingrijoratoare

Menstre abundente si prelungite

Un flux neobisnuit de puternic este un semnal de alarma. Poate ridica suspiciuni asupra existentei endometriozei, fibromului uterin sau a polipilor, a unei boli inflamatorii pelvine, a unei disfunctii ovariene ori a cancerului uterin, cervical sau ovarian. Dar la fel de bine poate fi si o reactie a organismului la un dispozitiv contraceptiv intrauterin sau o dereglare hormonala.

Durere pelvina severa

Atunci cand sangerarile anormale sunt insotite si de dureri severe in zona pelvisului, care radiaza spre umeri, va trebui solicitat ajutor medical de urgenta. Asta pentru ca pot fi simptome ale unei sarcini ectopice (extrauterine), conditie medicala deosebit de periculoasa, amenintatoare de viata. De asemenea, orice durere menstruala mai puternica decat de obicei, care nici nu cedeaza la administrarea de antiinflataoare nesteroidiene, este un motiv de a te adresa medicului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.