4 obiceiuri sanatoase pentru protejarea creierului

1
De Cristina Tudor
24 mart. 2020

Mai mult peste in alimentatie, practicarea unor activitati fizice, jocurile de logica sunt mici schimbari pe care le poti face in obiceiurile cotidiene pentru a-ti proteja creierul.

Creierul este centrul de control al corpului nostru, ne permite sa mergem, sa mancam, sa radem, sa facem sport, sa simtim placere, sa ne amintim, sa recunoastem oamenii care ne sunt apropiati. Patologiile creierului sunt numeroase si dificile, iar printre cele mai cunoscute se numara accidentul vascular cerebral, maladiile Parkinson, Alzheimer si scleroza in placi.

De foarte multi ani, neurologii fac cercetari pentru a intelege mai bine cum functioneaza creierul si cum trebuie sa avem grija de el. Daca ai simptome sau ai fost deja diagnosticata cu o astfel de boala, va trebui sa iti gasesti un medic bun pentru ingrijire si tratament corespunzatoare. Ce poti sa faci pentru a preveni astfel de situatii? Iata cateva dintre recomandari:

Activitatile fizice regulate

Potrivit unui studiu publicat in martie 2016 in Journal of Alzheimer’s Disease, activitatea fizica regulata, respectiv minimum 30 de minute in fiecare zi permite cresterea volumului de materie cenusie din creier. Substanta care contine neuronii este legata de memorie si de capacitatile cognitive.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Pittsburgh (SUA), persoanele care au trecut de varsta de 65 de ani si practica regulat un sport prezinta mai putine riscuri de a suferi un declin cognitiv precoce, cunoscut si ca dementa, dar si ca predispozitie de a dezvolta maladia Alzheimer.

Inainte de varsta de 65 de ani, sportul este, de asemenea, excelent pentru creier, pentru ca sunt secretate astfel endorfinele, care induc o stare de bine, reducand nivelul de stres si riscul de tulburari precum anxietatea si deprimarea. Pe de alta parte, un alt studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Boston, SUA a descoperit ca persoanele cu varste intre 30 si 40 de ani care nu fac niciun fel de activitate fizica sufera o micsorare a creierului.

Alimentatia

Carburantul principal al creierului sunt glucidele, care, odata consumate, se transforma in glucoza. Zilnic, creierul are nevoie de aproximativ 140 de grame de glucoza, motiv pentru care glucidele trebuie sa constituie 45% – 65% din caloriile consumate.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Eli DeFaria/Unsplash