10 reguli esentiale pentru un stil de viata echilibrat

1
De Monica Radulescu
17 sept. 2018

Nu e atat de complicat precum pare sa te bucuri si tu de un stil de viata echilibrat, zi de zi. Respecta aceste reguli si te vei simti mai bine.

Ma bucur sa vad in jurul meu tot mai multi oameni preocupati de o alimentatie sanatoasa si care au inteles ca la un stil de viata echilibrat se ajunge prin pasi mici si constienti. Pentru ca un organism sanatos depinde de felul in care il tratam, am rugat-o pe Luiza Eacobescu, nutritionist, sa ne dea cateva idei simple pe care le poate aplica oricine isi doreste o viata sanatoasa.

Incepe dimineata cu un pahar mare de apa plata si lamaie

Bea in fiecare dimineata un pahar de apa plata si lamaie. „Are rolul de a alcaliniza organismul, va activa metabolismul si va ajuta la eliminarea mucusului depus pe intestine in timpul nopții”, explica Luiza.

Nu sari niciodata peste micul dejun

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energie pana la pranz. In plus, „atunci cand sari peste aceasta masa, creierul va primi un semnal pe care il va interpreta ca lipsa de hrana si va elibera hormonii stresului”, spune nutritionistul.

Incearca sa mananci la ore fixe

Este important sa iti creezi un obicei din a avea ore fixe de masa. Care este explicatia? „Metabolismul ramane alert si glicemia se pastreaza constanta in sange. Astfel, nu vom mai simti nevoia sa manancam alimente nesanatoase”, mai spune Luiza.

Nu recurge la diete minune

Dietele minune care te scapa de kilogramele in plus in timp record… nu exista. Potrivit unui studiu, 95% dintre persoanele care au tinut diete din reviste sau auzite s-au ingrasat la loc. In plus, un regim de slabire nesanatos poate afecta intreg organismul.  Daca vrei sa slabesti, mai bine adopta un stil de viata echilibrat, prin care sa scoti din alimentatia ta tot ce este nesanatos si sa faci multa miscare.

Evita alcoolul

Stiai ca alcoolul creste senzatia de foame? In plus, bauturile alcoolice contin o cantitate ridicata de calorii si incetinesc functiile ficatului, principalul organ in metabolizarea grasimilor. Sigur ca ocazional poti bea un pahar de vin.

 Redu consumul de zahar

Zaharul incetineste metabolismul si astfel nu mai functioneaza in parametri normali. In plus, consumul in exces inseamna si obezitate, diabet sau boli de inima. Nu uita ca gasesti zahar in mai toate produsele din magazine. O sa fii surprins daca vei citi cu atentie etichetele alimentelor.

Mananca multe fructe si legume

Mananca multe fructe si legume crude. Au o multime de vitamine. Insa nu uita sa le procuri din surse sigure daca vrei sa te bucuri de toate beneficiile.

Consuma alimente bogate in fibre

Din farfuria ta nu trebuie sa lipseasca cerealale integrale. Uite ce recomanda Luiza: „Luati tarate de Psyllium intre mese, cu o cantitate mare de apa. Este un remediu natural care ajuta la curatarea colonului”, recomanda Luiza Eacobescu, nutritionist.

Nu combina niciodata proteinele animale cu carbohidratii

Despre combinatiile alimentare am scris si aici. Este important sa nu combini carnea si produsele lactate cu orezul, cartofii sau cerealele. Explicatia este simpla. „Aceste alimente au sucuri digestive diferite si, interactionand, se vor anihila unele pe altele. Astfel, digestia se va realiza partial si poate sa apara inclusiv balonarea. In plus, alimentele nedigerate complet pot deveni toxice pentru organism”, spune specialistul.

Consuma intre 1g și 1,8g proteine/kg corp

Daca mergi la sala si scopul tau este sa slabesti, este bine sa stii ca poti consuma intre 1g si 1,8 g proteine/kg corp, in functie de cat de intens este efortul. Proteina creste senzatia de satietate si ajuta la arderea caloriilor. „Miscarea fizica si aportul corect de proteina sunt doi factori esentiali pentru un corp tonifiat și suplu”, explica Luiza.

Foto: Shutterstock.com