Pericolele epilarii intime inainte de nastere

1
De Alice Moisescu
9 oct. 2018

Pielea este cel mai extins organ al nostru, iar parul pubian are un rol important in mentinerea imunitatii. El protejeaza pielea, reduce frecarea si influenteaza echilibrul dintre bacteriile bune si cele rele de la nivelul pielii.

Normele sociale sunt unul dintre factorii care influenteaza decizia femeilor de a se epila in zona inghinala inainte de nastere. Sentimentul de rusine provocat de ”ce vor spune ceilalti?” le pun pe viitoarele mamici intr-o mare incurcatura in legatura cu imaginea lor corporala.

Este sau nu necesara epilarea inghinala completa inainte de nastere? Aflam acum!

Care sunt avantajele epilarii inghinale inainte de nastere?

Cercetatoriii sustin ca epilarea in zonele delicate inainte de nastere este indicata, intrucat microbii se ascund in parul pubian. Asa ca un avantaj al acesteia ar fi inlaturarea unei potentiale surse de infectie pentru bebelus.

Acestia mai sustin si faptul ca, cel putin conform unei cercetari la care au luat parte peste 2500 de femei, epilarea inghinala a fost asociata cu o imagine pozitiva despre propria zona genitala si viata sexuala.

Care sunt riscurile la care se supune o viitoare mamica?

Inlaturarea parului din zona intima inainte de nastere prezinta si dezavantaje, deopotriva.

In primul rand, durerea poate si mai intensa decat de obicei. Apoi, epilarea completa, spun cei care critica acest obicei, impiedica sau intarzie vindecarea eventualelor rani.

Ce metode sigure de epilat putem folosi?

Daca ai hotarat sau daca medicul ti-a cerut sa inlaturi parul pubian, iti recomandam sa te epilezi inainte cu o saptamana, pentru evitarea posibilelor infectii.

Depinde doar de tine ce metoda folosesti. O mica mentiune, este de preferat evitarea lamei dupa saptamana a 36-a de sarcina, intrucat folosirea acesteia poate produce mici taieturi din neatentie, astfel crescand si riscul de infectii.

Desigur, pentru anumite femei, nici cremele de epilat nu sunt foarte sigure, din cauza substantelor chimice folosite.

Una dintre cele mai sigure metode ramane epilarea cu ceara. Dar nu facuta la tine acasa, ci la un salon de specialitate.

Foto: Shutterstock.com