Planul de sapte zile pentru restartarea metabolismului. Te va ajuta sa scapi pentru totdeauna de kilogramele in plus

1
De Denisa Toma
29 oct. 2021

Odata ce ai decis ca vrei sa slabesti si sa scapi definitiv de kilogramele in plus, esti hotarata sa faci imediat schimbari importante. Pana la urma, cu cat incepi mai repede, cu atat mai bine, nu-i asa?

Dar nu este intotdeauna cea mai buna abordare. Pentru cele mai importante schimbari din viata ta, de la renovarea locuintei si pana la schimbarea jobului, sa iti faci un plan inainte de a trece la actiune iti ofera sanse mai mari reusita.

Acest lucru este valabil si atunci cand vrei sa slabesti. Ai nevoie de un plan bine pus la punct, organizat in pasi usor de urmat pe termen lung, care sa te ajute sa obtii rezultatele dorite. Iata care sunt acestia, potrivit specialistilor citati de prevention.com:

Ziua 1: Gaseste-ti motivatia

Cei mai multi dintre noi putem sa mancam sanatos si sa facem exercitii cu regularitate timp de cateva saptamani atunci cand vrem sa slabim pentru un eveniment, pentru vacanta sau din alte motive superficiale. Dar daca vrei rezultate pe care sa le mentii pe termen lung, trebuie sa iti cauti adevarata motivatie.

Cum te ajuta dieta pentru resetarea hormonilor sa scapi de grasimea de pe abdomen

Sa identifici motivele pozitive pentru care vrei sa slabesti, inainte de a incepe dieta, iti poate creste sansele de succes, potrivit unui studiu realizat in anul 2018.

In loc sa iti doresti sa slabesti ca sa incapi intr-o anumita pereche de blugi sau ca sa iti schimbi aspectul fizic, gandeste-te la modul in care slabitul te va ajuta sa obtii ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine – de exemplu, sa ai mai multa energie sau sa reduci riscul de afectiuni cardiace.

Ziua 2: Realizeaza un inventar al alimentelor pe care le ai si fa-ti un stoc de produse sanatoase

Este foarte important sa ai in camara, in frigider si in congelator alimente care te vor ajuta in planul tau de a manca sanatos.

Incepe prin a elimina produsele nesanatoase si alimentele procesate precum snacksuri pline de carbohidrati rafinati sau alimente ce contin ingrediente pe care nici nu le poti pronunta.

„Mancam ceea ce avem la indemana. Sunt alimente usor de consumat, la care ne este dificil sa renuntam si au un impact negativ direct asupra greutatii”, declara pentru Prevention medicul Wendy Bazilian.

Cum sa transformi un program de detox intr-un stil de viata: 5 schimbari blande pe care sa le faci

Cu mai putine optiuni nesanatoase in jur, este momentul sa le inlocuiesti cu ingrediente care te vor ajuta sa mananci corect oricand. Fructele si legumele proaspete, iaurtul si laptele degresat, ouale si proteinele slabe sunt alimente de baza care nu ar trebui sa-ti lipseasca.

Cumpara produse care pot deveni cu usurinta o masa sanatoasa. De exemplu, poti sa alegi cereale si paste integrale, conserve de fasole, piept de pui congelat sau fileuri de somon, precum si fructe si legume congelate, recomanda Dr. Bazilian.

Ziua 3: Analizeaza factorii emotionali care te determina sa mananci nesanatos

Ti se intamplat sa mananci o punga intreaga de chipsuri sau o cutie de inghetata dupa o zi grea? Este o situatie cunoscuta multora dintre noi.

„In 75% din cazuri mancam din cauza emotiilor, nu de foame. Ar face o mare diferenta daca am putea sa controlam ce mancam atunci cand suntem coplesiti emotional sau stresati”, spune psihologul Susan Albers.

Incepe prin a analiza timp de trei zile ce iti declanseaza dorinta de a manca – foamea sau emotiile.

„De obicei, mancatul emotional este ancorat in anumite situatii, precum un apel de la fostul iubit sau faptul ca trebuie sa conduci in trafic foarte aglomerat in fiecare dimineata. Daca dorinta de a manca apare in mod repetat in astfel de situatii, poti sa identifici factorii emotionali declansatori”, spune Albers.

Dupa ce descoperi factorii declansatori, poti sa gasesti alte modalitati de a face fata emotiilor stresante, in loc sa mananci. De exemplu, poti sa suni un prieten, sa faci o plimbare sau sa scrii intr-un jurnal. O alta idee este sa zambesti, sugereaza specialista. Simplul gest de a zambi duce la eliberarea in organism a substantelor care iti dau o stare de bine, potrivit unui studiu realizat in 2019.

Ziua 4: Analizeaza cata miscare faci si fa-ti un plan de activitate fizica

Cata miscare faci de-a lungul zilei sau de-a lungul saptamanii? Daca nu faci cu regularitate cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata sau 75 de minute de exercitii intense pe saptamana, asa cum este recomandat, realizeaza un plan concret pentru a atinge acest scop.

Cortizolul scazut nu este neaparat un semn ca esti relaxata: Iata care sunt simptomele si efectele negative!

Asta inseamna sa iti programezi sesiuni de antrenament fizic in calendar si sa le tratezi ca pe programari ce nu poti fi anulate. Te poate ajuta sa ai un prieten cu care sa faci miscare sau sa alegi o perioada de timp din zi in care sa fii activa. De exemplu, poti sa faci o plimbare dimineata sau seara.

Sunt sanse mai mari sa iti atingi telurile de activitate fizica cand faci ceva care iti place. Daca sa alergi sau sa mergi la sala nu suna distractiv pentru tine, gaseste o alta varianta care iti place.

Ziua 5: Imbunatateste mancarurile tale preferate

Este un tel ambitios sa iti schimbi radical dieta, dintr-o data, dar in acelasi timp este o cale sigura catre esec. Incepe prin a modifica mancarurile si gustarile care iti plac deja, astfel incat sa le transformi in variante mai sanatoase.

De exemplu, daca faci spaghete bologneze sau lasagna, inlocuieste pastele obisnuite cu cele din grau integral si jumatate din cantitatea de carne cu ciuperci sote. Iti place sa iei un mic dejun bogat? Fa-ti omleta din doua oua in loc de trei, inlocuieste jumatate din cantitatea de branza cu spanac sote si mananc-o cu o singura felie de paine integrala prajita, in loc de doua felii de paine alba.

Odata ce te obisnuiesti sa ajustezi fiecare masa, vei incepe in mod natural sa cauti modalitati de a face preparatele tale preferate mai sanatoase. In timp, aceste schimbari vor conta mult si te vor ajuta sa dobandesti un stil de viata sanatos.

Ziua 6: Dormi suficient

„Studiile au aratat ca un somn insuficient te poate face sa simti mai puternic foamea. De asemenea, ne face sa poftim la alimente sarate, bogate in carbohidrati, care duc la cresterea in greutate”, spune Thomas Bradley Raper, medic specialist in somnologie.

Daca nu dormi aproximativ 7-8 ore pe noapte, incearca sa afli care este cauza si gaseste modalitati de a prioritiza somnul. Stabileste regula de a nu depasi o anumita ora de culcare si de a nu urmari mai mult de un episod din emisiunea sau serialul preferat.

Nu te simti obosita cand vine ora de culcare? Exercitiile fizice ar trebui sa te ajute. Incearca sa fii mai activa si sa faci mai mult sport. Este una dintre cele mai bune modalitati de a combate insomnia.

Ziua 7: Renunta la gandirea in alb si negru

O zi in care nu ai mancat conform planului sau ai ratat un antrenament nu iti va afecta progresul pe termen lung. Este important sa iti amintesti acest lucru. Dar daca vezi micile greseli ca pe esecuri majore ar putea sa iti strice planurile.

„Atunci cand ai o gandire in alb si negru, micile deviatii de la planul ‘perfect’, cum ar fi o gustare in plus, te face sa simti ca ziua este ruinata. Si dupa ce ai aceasta senzatie, simti ca nu mai ai nimic de pierdut si mancatul excesiv continua”, explica medicul nutritionist Georgie Fear.

Persoanele care reusesc sa slabeasca si sa se mentina nu doar ca isi accepta micile scapari, dar au si un plan de a le gestiona in mod pozitiv, a aratat un studiu realizat in anul 2020.

In loc sa cauti perfectiunea, lasa loc de-a lungul zilei sau saptamanii pentru mici indulgente, fie ca sunt planificate sau spontane, recomanda nutritionistii. Daca iti permiti sa mananci un fursec sau o felie de pizza cand ai pofta, nu te vei confrunta apoi cu sentimentul de vina si cu senzatia ca totul este ruinat.

Foto: Instagram – @tawnyjanae