Primele simptome ale diabetului. Ce semne apar pe piele

1
De Cristina Tudor
29 nov. 2020

Exista doua forme de diabet: cel de tip I, cand organismul nu mai produce deloc insulina si cel de tip II, asociat cu obezitatea si sedentarismul, cand apare rezistenta la insulina proprie, care duce, in final, la reducerea secretiei de insulina, dar nu totala.

Diabetul de tip I apare, in general, la copii si tineri si este mai grav decat cel de tip II. Niciunul nu se vindeca definitiv. O simpla analiza a glicemiei poate indica boala. O valoare mai mare de 126 inseamna diabet. Exista insa si alte semne care tradeaza afectiunea.

1. Urinari dese si sete excesiva

Urinarile dese si abundente, mai ales in timpul noptii, ar putea ascunde un diabet de tip II. Cand exista exces de glucoza in sange, rinichii isi intensifica activitatea pentru a scapa de ea.

“Cand glucoza trece in urina, inseamna ca diabetul este mai evoluat (o glicemie de 180). Setea excesiva apare ca urmare a faptului ca organismul trebuie sa refaca lichidele pierdute”, explica medicul nutritionist Eduard Adamescu.

2. Foame intensa

Episoadele de foame intensa apar din cauza oscilatiilor glicemiei. Cand nivelul zaharului din sange scade, organismul crede ca nu a fost hranit si cere mai multa glucoza pentru a functiona bine. Aces semn este specific diabetului de tip I.

3. Pierdere in greutate

Un nivel crescut al glicemiei are ca efect o scadere rapida si inexplicabila in greutate (cam 5-10 kg in doua-trei luni). Motivul: insulina nu mai duce glucoza la celule, pentru a fi transformata in energie.

Astfel, organismul crede ca nu este bine hranit si incepe sa foloseasca proteinele din muschi pentru a supravietui.

“Insulina este un mediator intre ceea ce mancam si ceea ce asimilam. Cand ea lipseste, ce mancam se pierde prin urina, foarte putin se asimileaza”, precizeaza Adamescu.

4. Oboseala si iritabilitate

Cand un om are un nivel ridicat al glicemiei, incepe sa simta o oboseala accentuata si o senzatie de iritabilitate.

“Si in diabetul de tip I, si in cel de tip II, prin urinarile dese se pierd minerale, in special potasiu. De aceea, se simte organismul slabit”, adauga medicul.

5. Vedere incetosata

Deteriorarea vaselor de sange de la nivelul ochilor este frecventa in randul diabeticilor. Este principala cauza de orbire.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.