Un endocrinolog spune care este obiceiul care provoaca cel mai des diabetul de tip 2 si de ce sa il eviti

1

Este o boala serioasa, dar vestea buna e ca poate fi prevenita!

Exista factori precum istoricul familial, varsta si originea etnica care ii pot expune pe unii pacienti la un risc natural mai mare de diabet de tip 2. Totusi, stilul de viata si obiceiurile sanatoase ii pot ajuta pe multi oameni sa evite boala pe termen nelimitat.

In schimb, obiceiurile nesanatoase pot creste semnificativ riscul de diabet de tip 2 – si exista unul anume asupra caruia endocrinologii sunt de acord ca este probabil cel mai rau lucru pe care il poti face daca vrei sa eviti boala.

Fructul care te ajuta sa scazi nivelul glucozei si sa echilibrezi zaharul din sange pentru a preveni diabetul

Diabetul de tip 2 e cauzat cel mai adesea de acest obicei

Multa lume o face, dar putini sunt cu adevarat constienti ca bauturile indulcite sunt periculoase. Daca obisnuiesti sa consumi frecvent sucuri, afla ca endocrinologii sustin ca acest obicei e extrem de nociv.

„Sucul, ceaiul dulce si alte bauturi zaharoase vor creste, de obicei, nivelul de zahar. Fereste-te de alimentele facute cu sirop de porumb bogat in fructoza”, spune endocrinologul Dr. Florence Comite, medic si fondator al Centrului Comite.

Dr. Moreno completeaza informatia spunand ca aproape la fel de nocive sunt si bauturile alcoolice. Studiile au aratat legaturi intre consumul cronic de alcool, dezechilibre hormonale, fluctuatii ale nivelului de zahar din sange si rezistenta la insulina, precum si diabet de tip 2. Consumul de alcool poate duce, de asemenea, la pancreatita cronica, care a fost legata de un risc mai mare de a dezvolta diabet. Consumul de bauturi alcoolice poate si sa interfereze cu anumite medicamente, in special cu cele utilizate pentru a gestiona nivelul de zahar din sange.

Ceaiul care poate reduce cu 47% riscul de diabet de tip 2 daca e consumat zilnic

Poti evita aparitia diabetului si daca limitezi consumul de carbohidrati

Dr. Comite spune ca un consum regulat de carbohidrati procesati, cum ar fi produsele de patiserie, painea si pastele care sunt sarace sau lipsite de fibre alimentare, poate face ravagii asupra glicemiei si a gestionarii greutatii.

Alege mai multe proteine in locul carbohidratilor.

„Mananca o mana de nuci, putina branza, iaurt, niste curcan sau un ou fiert tare. Proteinele, care se digera mai lent decat carbohidratii (glucoza, fructoza), vor incetini absorbtia zaharurilor (carbohidrati) in fluxul sanguin si vor modifica eliberarea de insulina, mentinand nivelul de zahar stabil pe un interval mai lung”, spune Dr. Florence Comite.

Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand exista rezistenta la insulina.

„Organismul produce insulina, dar organismul nu foloseste insulina in mod corespunzator. Insulina ajuta glucoza sa intre in celule, iar atunci cand dezvolti diabet vei avea nevoie de mai multa insulina pentru ca glucoza sa intre in celule”, explica pentru Dr. Jorge Moreno, medic specialist in medicina interna si medicina pentru obezitate la Yale Medicine.

Foto: freepik.com