Problema de somn care afecteaza grav creierul si poate duce la dementa

1
De Cristina Tudor
13 oct. 2020

Un nou studiu confirma ca exista o legatura intre apneea obstructiva de somn, boala caracterizata de sforait puternic impreuna cu oprirea respiratiei si boala Alzheimer.

Motivele posibile ale acestei legaturi includ acumularea de toxine din cauza lipsei de oxigen.

In cazul apneei obstructive de somn, respiratia unei persoane se opreste si reporneste in mod repetat. Simptomele includ sforait puternic, somn agitat si somnolenta in timpul zilei.

Estimarile arata ca prevalenta afectiunii in randul adultilor variaza foarte mult, de la 9 la 38% in populatia generala. Cu toate acestea, apneea de somn este, de obicei, mai frecventa la barbati, la persoanele in varsta si la persoanele cu obezitate.

Apneea de somn are legatura cu atentia, memoria slabite si este un factor de risc recunoscut pentru dezvoltarea dementei.

„Stim ca, daca aveti apnee de somn la jumatatea vietii, este mai probabil sa dezvoltati Alzheimer cand inaintati in varsta si daca aveti Alzheimer, aveti mai multe sanse sa aveti apnee de somn decat alte persoane de varsta dvs.”, a explicat prof. Stephen Robinson de la Scoala de Sanatate si Stiinte Biomedicalea Universitatii RMIT din Australia.

Studiind probe postmortem de la persoane care au avut apnee de somn, prof. Robinson si colegii sai au descoperit recent ca severitatea afectiunii se coreleaza cu reducerea volumului hipocampului (regiune a creierului resposnabila pentru memorie si orientarea in spatiu).

Legatura dintre sforait si Alzheimer

Aceasta parte a creierului, care este strans implicata in memoria de scurta si de lunga durata, se atrofiaza si la persoanele cu Alzheimer.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.