Prof. dr. Florin Mihaltan: „35% din populatia globului nu doarme suficient”

1
De Teodora Tirca
22 mart. 2021

In acest an, Ziua Mondiala a Somnului este marcata sub sloganul „Somn odihnitor, viitor sanatos”/„Regular sleep, healthy future”.

Evenimentul este organizat de Societatea Romana de Pneumologie (SRP) impreuna cu Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva din cadrul SRP, Asociatia pentru Tulburari de Somn la Copii si Adolescenti, Asociatia Medicala de Preventie prin Stil de Viata, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla” si Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, care isi propun sa aduca in atentia oamenilor tulburarile de somn si importanta unui somn de calitate pentru un viitor sanatos. Acesta a fost programat la amfiteatrul mare din cadrul Facultatii de Medicina Bucuresti, dar a putut fi urmarit si online.

Somnologia sau medicina somnului implica specialisti din domenii diferite, precum pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii, dar si altele.

Conf. Dr. Florentina Furtunescu, despre importanta somnului din mai multe pespective
In cadrul evenimentului „Somn odihnitor, viitor sanatos”, Conf. Dr. Florentina Furtunescu, prorectorul pentru strategie institutionala, evaluare academica si calitate al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti a insistat asupra necesitatii de cercetare a efectelor somnului asupra sanatatii oamenilor.

„Majoritatea oamenilor considera somnul ca fiind o stare pasiva din viata noastra. Noi invatam importanta somnului din mai multe pespective.

Somnul este un determinant comportamental extrem de important, care influenteaza un mare numar de patologii cronice. Exista numeroase dovezi stiintifice ca durata prea mica sau prea mare a somnului afecteaza sanatatea organismului.

Exista asocieri multiplicative intre fumat, nutritia nesanatoasa si calitatea somnului. Oamenii cu adictii au si o calitate a simnului.

Exista studii care au declarat ca foarte multi oameni au fost afectati de pandemia de coronavirus.

Somnul poate sa aiba multiple beneficii asupra sanatatii publice. Este important sa cercetam beneficiile clinice ales somului asupra sanatatii oamenilor”, a declarat Conf. Dr. Florentina Furtunescu.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.