Rana pe colul uterin nu doare, dar poate duce la cancer

1
De Cristina Tudor
11 dec. 2019

Rana pe col sau cervicita reprezinta o leziune diagnosticata in urma examenului clinic ginecologic si este in majoritatea cazurilor o stigmata a unor inflamatii ale colului uterin, netratate sau tratate necorespunzator de-a lungul timpului.

Foarte multe femei iau acest diagnostic ca o fatalitate asociindu-l cu existenta unui cancer de col uterin. Ceea ce trebuie sa stie pacientele este ca majoritatea leziunilor sunt benigne si vor trece ulterior de la sine sau in urma tratamentului corespunzator.

Extrem de important in ceea ce priveste evolutia ranii de col este diagnosticul precoce. Tratarea adecvata a unei cervicite acute va elima riscul aparitiei acestor leziuni.

Alaturi de infectile colului uterin (fie ele bacteriene, virale, parazitare) amintim si alti factori ce pot cauza rana de col: tampoane intravaginale, raporturile sexuale mai dure sau cu jucarii sexuale, traumatisme in urma nasterii pe cale naturala, manopere medicale gen chiuretaj.

Simptome

De obicei pacientele nu relateaza nicio acuza. Secretia vaginala poate fi usor modificata, pot aparea sangerari intermenstruale (spotting). Aparitia durerii pelvine, durerii lombare, durerii in timpul actului sexual, a menstruatiilor abundente denota o evolutie a infectiei cu afectarea anexelor. Inflamatia locala antreneaza infertilitatea prin modificarile de la nivelul colului, impiedicand trecerea spermatozoizilor.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.