Rezerva ovariana – Ce trebuie sa stim despre „ceasul biologic”

1
De Cristina Tudor
23 aug. 2019

Rezerva ovariana este un aspect foarte important pentru femeile care isi doresc un copil si au depasit varsta de 30 de ani.

Dr. Erna Stoian – medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV – ne-a vorbit despre ce inseamna rezerva ovariana si ce trebuie sa stim despre asa numitul ceas biologic.

Femeile au un numar presetat de ovocite inca din viata intrauterina si nu produc alte ovocite in timpul vietii. In luna a 5-a din viata intrauterina avem aproximativ 4 milioane de ovocite, iar la nastere mai avem aproximativ 2 milioane. De-a lungul vietii, numarul de ovocite scade si moartea lor este un proces ireversibil nelegat de stilul de viata, de numarul de ovulatii, de sarcini, de contraceptive.

Inainte de pubertate, in fiecare luna mor aproximativ 11.000 de ovocite, iar la instalarea menstrelor mai avem 300-400 de mii ramase. De aici inainte, 1.000 de ovocite mor lunar. Scaderea numarului si calitatii ovocitelor este constanta pana aproape de 30 de ani, apoi scaderea devine accelerata.

In medie o femeie mai are doar 12 % din rezerva ovariana la 30 de ani si doar 3% la 40 de ani. La varsta de 37-38 de ani doar 25.000 de ovocite mai sunt prezente si menopauza se va instala peste 13 ani.

Peste 80 % din variatia rezervei ovariene este legata de varsta si, de aceea, varsta materna singura este cel mai important factor de infertilitate, putand sa prezica daca femeia poate avea sau nu un copil.

Exista insa si variatii de la medie, sunt femei care isi pierd fertilitatea la 20-30 de ani, dar si femei norocoase care pot obtine sarcina si peste 40 de ani.

Desi speranta de viata a crescut foarte mult ajungand in decada 8-9 fata de decada 5-6 in anii 1850 si varsta primei menstruatii a scazut de la 13-14 ani la 10-11 varsta instalarii menopauzei a ramas nechimbata – in jur de 50 de ani.

Fertilitatea scade cu cresterea varstei, terminandu-se in jurul varsta de 40-45 de ani cu 10- 13 ani inainte de intrarea la menopauza.

Din pacate, nu exista un test care sa poata prezice la varste tinere 18-25 de ani ce femei vor avea o rezerva ovariana scazuta mai devreme sau vor avea insuficienta ovariana prematura, dar exista mai multe teste ce pot masura rezerva ovariana.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.