S-a demonstrat ca procesul de imbatranire este reversibil. Procedura medicala prin care s-a reusit acest lucru

1
De Cristina Tudor
7 mai 2021

Dr. Elena Pacuraru, Medic Primar Medicina Interna competenta in Ecografie Generala, cu preocupari in nutritie si ozonoterapie, a scris despre efectele medicinei hiperbare.

Medicul internist vorbeste de un studiu recent care a demonstrat ca procesul de imbatranirea poate fi reversibil.

”Pentru prima data in istoria medicinei, un grup de cercetatori de la Sagol School of Neuroscienence si Sagol Center of Hyperbaric Medicine au publicat in noiembrie 2020 rezultatele unui studiu ce dovedesc indubitabil ca procesul de imbatranire este reversibil. NU stopat, NU incetinit, ci reversibil. Procedura medicala prin care s-a reusit acest lucru a fost oxigenoterapia hiperbara, aplicata dupa un protocol ce presupune 5 sedinte saptamanale a 90 minute, timp de 3 luni,” scrie dr. Elena Pacuraru.

Amelioreaza functia cognitiva

Potrivit medicului, s-a observat ca aceasta terapie inverseaza doua procese asociate imbatranirii si imbolnavirii, respectiv alungirea telomerelor (regiunile protectoare ale terminatiilor cromozomilor) care au crescut cu 38% si, respectiv, reducerea numarului de celule imbatranite si nefunctionale cu 37%. Studii anterioare ale acestor cercetatori au evidentiat ameliorarea functiilor cerebrale dupa accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale si secundare varstei, folosind aceeasi tehnica a oxigenoterapiei hiperbare.

S-a constatat ca aceasta forma de tratament determina formarea de capilare sanguine

noi la nivel cerebral (de fapt este un proces ce se genereaza la nivelul tuturor tesuturilor aflate in suferinta hipoxica, din organism) si amelioreaza functiile celulei nervoase dar nu este utila atunci cand procesul de deteriorare cerebral este vechi si pierderea de celule nervoase este semnificativa.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.