7 semne ca ai deficit de vitamina D

1
De Cristina Tudor
30 mai 2020

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine din organism. In absenta ei, te poti comporta atipic, fara a-ti da seama ca motivul este un important deficit al corpului.

Esti deprimat si macinat de ganduri? De vina ar putea fi carenta unei importante vitamine.

Stiati ca inainte de anul 2000, doctorii nu credeau ca un pacient poate avea deficit de vitamina D?

Pe masura ce tehnologia a evoluat, s-au facut multe studii. Potrivit dr. Michael Holick, unul dintre cercetatorii care a studiat prezenta vitaminei D, 32% dintre adultii si copiii din SUA au deficit de vitamina D.

Este un procent destul de mare, asa ca este este important sa stim care sunt semnele carentei de vitamina D.

Cel mai sigur aflam din analizele de sange. Dar exista si semnale ale organismului, care ne indica aceste lucruri.

O piele intunecata, terna. Holick explica in acest caz ca ai nevoie de soare de 10 ori mai mult decat o persoana cu tenul deschis. El spune ca pigmentul pielii este un factor de protectie natural, cu cat ai mai mult pigment, cu atat mai mult timp trebuie sa petreci la soare.

Daca esti melancolic.

Potrivit unui studiu efectuat in America, unul din semnele importante ale carentei de vitamina D este starea melanconica, vecina cu deprimarea.

Daca ai trecut de 50 de ani.

Conform Societatii Internationale de Densitometrie, peste 95% dintre persoanele de peste 50 de ani au deficit de vitamina D. Motivul nu este pentru ca isi petrec mai mult timp in casa, ci pentru ca un organism in varsta produce mai putina vitamina D, cu 30% mai putin fata de o persoana tanara, in aceleasi conditii de expunere la soare.

Daca esti obez, supraponderal sau cu multa masa musculara.

Holick explica mecanismul. Vitamina D este solubila in grasime, adica organismul o absoarbe. Daca aveti surplus adipos, aveti nevoie de mai multa vitamina D fata de o persoana normoponderala. Acelasi lucru este valabil si pentru cei cu multa masa musculara.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.