Stiinta din spatele alimentelor care topesc grasimea. Ce se intampla, de fapt, in corp cand le consumi

1

Toate ne dorim solutii magice pentru a slabi, insa rezultatele vin doar atunci cand suntem constante in ceea ce priveste alimentatia si sportul. Totusi, stiinta ne sare in ajutor, explicand efectele anumitor ingrediente pe care le putem folosi pentru a pierde cateva kilograme.

Grasimea dispare destul de greu, iar alimentatia joaca un rol foarte important cand vrei sa slabesti. Insa, te-ai intrebat vreodata cum functioneaza, mai exact, acest proces?

Stiinta ne invata ca exista anumite procese in organism care au loc atunci cand consumi alimente recomandate in dieta. De exemplu, daca vei introduce in rutina ta zilnica ceai verde, cafea, cacao, ardei iute si scortisoara, poti pierde mai repede din grasimea de pe corp. Motivul? Acestea au un efect termic mai mare, insemnand ca arzi mai mule calorii cand le digeri si le metabolizezi.

Efectul termic al unui aliment se modifica, in functie de varsta, activitate fizica, nivelul hormonilor insulinici, precum si de momentul si compozitia meselor. Niciun aliment nu are calorii negative si consumul, pur si simplu, al unor alimente specifice nu te face sa slabesti. Totusi, unele alimente au un efect termic mai mare decat altele, ceea ce inseamna ca organismul arde mai multe calorii atunci cand le digera si le metabolizeaza.

Digestia si metabolismul alimentelor ard energie prin termogeneza indusa de dieta (DIT) sau efectul termic al alimentelor. Procesul DIT reprezinta aproximativ 10% pana la 15% din cheltuielile totale de energie. Aceasta este cantitatea de energie utilizata pentru a mentine functia fiziologica (digestie, circulatie, respiratie) si activitatea fizica.

Strategii bazate pe stiinta, care accelereaza metabolismul si te ajuta sa traiesti mai mult

Alimente care topesc grasimea prin efectul lor termic

Unele alimente au efecte termice mai mari si te pot ajuta sa scapi de grasimea de pe corp, dar doar in contextul in care tu deja adopti o alimentatie sanatoasa. Printre acestea se numara urmatoarele:

1. Cafeaua

Datele arata ca cafeina creste termogeneza (producerea de caldura) si cheltuielile energetice din organism. De exemplu, un studiu a aratat ca efectele termice ale unei doze unice de 100 mg de cafeina au durat aproximativ 150 de minute.

Cu toate acestea, un consum ridicat si pe termen lung de cofeina poate duce la insensibilitate la impactul metabolic al cofeinei. Cu alte cuvinte, daca bei cafea des, corpul se obisnuieste si nu va mai avea acelasi proces de termogeneza intens. De retinut este faptul ca sunt recomandate maximum 400 de mg de cafea pe zi, pentru un adult.

Cum consuma cafeaua cei mai longevivi oameni de pe planeta

2. Ceaiul verde

Ceaiul verde contine catechina, un antioxidant polifenolic. A fost demonstrata o crestere acuta a cheltuielilor energetice dupa consumul de ceai verde, dar nu exista efecte dovedite pe termen lung. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca alimentele care contin niveluri mai ridicate de catechine previn si trateaza multe afectiuni cronice.

3. Ardeiul iute

Ardeiul iute contine un compus numit capsaicina. In urma studiilor realizate pe soareci, capsaicina a activat termogeneza in celulele adipoase, ceea ce a dus la cresterea activitatii metabolice. Efectele secundare ale unei doze mari de capsaicina includ disconfort gastric, arsuri anale si diaree.

4. Cacaua si ciocolata neagra

Cacaua reduce sinteza acizilor grasi si imbunatateste functia celulelor producatoare de insulina. Analiza studiilor controlate randomizate a aratat ca mai mult de 30 g de ciocolata neagra pe zi, timp de cel putin patru saptamani, a redus greutatea corporala cu 200 de grame si indicele de masa corporala cu 0,1 kg/m2 si indicele glicemic a scazut. Aproximativ 200 de grame de pierdere in greutate intr-o luna este un proces lent, deci nu slabesti considerabil daca bei cacao. Totusi, este indicat sa consumi cantitati moderate pentru mentinerea greutatii si a sanatatii optime.

Reteta de ciocolata calda pentru un creier sanatos. Ce influenta are asupra fericirii si inteligentei, conform unui psiholog

5. Scortisoara

Scortisoara poate creste termogeneza indusa de dieta. Cu toate acestea, rezultatele studiilor nu sunt consistente. Analiza a 16 studii a aratat ca suplimentarea cu scortisoara s-a dovedit a reduce greutatea corporala cu mai putin de 1 kg pe o perioada de 3 luni.

Desi aceste studii sunt interesante si rezultatele lor suna promitator, simplul consum al acestor alimente nu vor topi gasimea. Ele pot fi folosite ca un sprijin pentru accelerarea arderilor metabolice, daca urmezi o alimentatie potrivita stilului tau de viata si practici sport.

Foto: depositphotos.com