Studiu: Tehnologia WI-FI afecteaza fertilitatea masculina

1
De Ioana Marosan
19 iul. 2019

Incercati de ceva vreme sa faceti un copil si inca nu ati reusit?  Cercetatorul japonez Kumiko Nakata a descoperit ca tehnologia WI-FI afecteaza fertilitatea masculina.

Mai precis, undele electromagnetice emise de dispozitivele care folosesc tehnologia WI-Fi, asa cum sunt telefoanele mobile sau routerele de internet. Se pare ca acestea pot afecta semnificativ calitatea spermei.

30% dintre problemele de fertilitate sunt de natura masculina

Conform unei statistici publicate de World Health Organization, aproape 15% dintre cuplurile din lume intampina probleme legate de procreatie. Iar cel putin 1 din 3 probleme este legata de infertilitatea masculina. In mod evident, infertilitatea masculina poate fi cauzata de o serie de factori, asa cum sunt poluarea, stresul, alimentatia deficitara sau cauzele genetice. Aparent, insa, chiar si un lucru nesemnificativ, asa cum este tinerea telefonului mobil in buzunarele pantalonilor, poate reprezenta o piedica in calea incercarilor de a avea un copil.

7 suplimente pentru fertilitate pe care trebuie sa le iei dupa 40 de ani

Experimentul de expunere la undele WI-FI

Oamenii de stiinta japonezi au luat un grup de 51 de barbati pe care i-au impartit in 3 grupe. Voluntarii au fost pusi sa foloseasca dispozitive cu unde wi-fi,  care replicau telefoanele mobile.

Dispozitivele voluntarilor din primul grup nu au fost conectate la un router wi-fi. Voluntarii din cel de-al doilea grup au fost expusi undelor electromagnetice wi-fi, dar aveau un scut de protectie impotriva acestor unde. Voluntarii din cel de-al treilea grup au fost expusi fara niciun fel de protectie. Dispozitivele lor wi-fi erau asezate aproape de un generator de unde wi-fi, imitand felul in care un telefon mobil este purtat in pantaloni. La intervale diferite de timp au fost recoltate probe.

Calitatea spermei a fost afectata dupa 2 ore

Rezultatele au fost ingrijoratoare. Daca dupa 30 de minute de expunere nu s-a inregistrat niciun efect notabil, expunerea mai indelungata a aratat o diferenta semnificativa. Dupa 2 ore de expunere, mobilitatea spematozoizilor era de 53,3% in grupul care nu a fost expus, 44,9% in grupul care aveau scut de protectie si doar 26,4% in grupul expus. Dupa 24 de ore procentul de sperma infertila in grupul expus era de 23,3%, in comparatie cu 8,4% in grupul care nu a fost expus.

Afla care sunt cele mai frecvente mituri despre infertilitate

In lume exista mai multe telefoane decat oameni

Statisticile indica faptul ca, in prezent, in lume exista mai multe telefoane mobile decat oameni, ceea ce inseamna ca unii oameni au 2 sau mai multe telefoane, iar efectul generat de undele electromagnetice este mult prea serios pentru a fi ignorant.

Cel mai bun remediu este preventia

Concluziile studiului au aratat incidenta si gradul de afectare pe care undele electromagnetice il au asupra posibilitatii de reproducere. Conducatorul studiului, dr. Nakata, considera ca o solutie simpla pentru rezolvarea acestei probleme poate fi pastrarea telefonului mobil pe birou, si nu in buzunarul pantalonilor.

Partenerul tau isi pastreaza si el telefonul in buzunarul pantalonilor?

Foto: Shutterstock.com